Waarom is een penetration test belangrijk?

Wanneer uw organisatie beschikt over een webwinkel, een applicatie of portal waarin persoonlijke gegevens of betaalgegevens worden verwerkt, dan kan het een ramp zijn als deze gegevens door kwetsbaarheden in uw systeem op straat komen te liggen. Nog afgezien van de kosten die een lek met zich mee kan brengen (schadeherstel, compensaties, boetes), is de kans groot dat uw bezoekers of klanten uw systeem niet meer vertrouwen. En wanneer er fraude wordt gepleegd met persoonsgegevens of betalingen, dan kunt u ook directe schade oplopen. Om deze reden is het van groot belang om aandacht te besteden aan de beveiliging van uw systemen.

Met behulp van een penetration test krijgt u inzicht in de technische kwetsbaarheden in uw systeem, waar hackers mogelijk gebruik van zouden kunnen maken. Zo kunt u de kwetsbaarheden verhelpen voordat iemand er misbruik van maakt. 

Wat is de meerwaarde van een penetration test?

Natuurlijk heeft u de nodige maatregelen genomen om uw IT-systemen, uw data en de persoonlijke gegevens van uw klanten te beschermen. Maar weet u ook of die maatregelen wel toereikend zijn wanneer er écht een aanval op uw organisatie wordt uitgevoerd?

  • Een penetration test kan het personeel van een organisatie een echte ervaring geven in het handelen bij een indringing. Zou een penetration test worden uitgevoerd zonder het personeel te informeren, dan kan de organisatie testen of het veiligheidsbeleid wel echt effectief is. Je kunt het vergelijken met een brandoefening.
  • Een penetration test kan gebreken in het veiligheidsbeleid blootleggen. Om een voorbeeld te geven: veel organisaties focussen zich op het voorkomen en detecteren van een aanval op hun systemen, maar zijn niet in staat om een aanvaller effectief te verwijderen voordat deze schade aanricht.
  • Een penetration test welke ‘routes’ in systemen en applicaties het grootste risico lopen. Pentesters denken ‘outside the box.’ Ze zullen alles proberen om binnen te komen, net als een ‘echte’ aanvaller zou doen. Hierdoor kunnen ze kwetsbaarheden ontdekken waar uw ontwikkelingsteam nooit over na heeft gedacht. 
  • Pentest rapporten kunnen gebruikt worden om ontwikkelaars te trainen om minder fouten te maken. Als ontwikkelaars zien hoe een buitenstaander inbreekt in een applicatie die zij hebben ontwikkeld, zullen ze meer motivatie hebben om hun kennis op het gebied van veiligheid te verbreden, zodat ze soortgelijke fouten in de toekomst kunnen voorkomen.

Meer weten over het belang van een penetration test?

Wij vertellen u graag meer over het belang van een penetration test voor uw organisatie. Heeft u behoefte aan meer informatie over penetration testing, neemt u dan gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken door te bellen naar telefoonnummer 020-3080108 of door een mailtje te sturen naar info@80si.com. Uiteraard kunt u ook direct een vrijblijvende offerte aanvragen via de link rechtsboven op deze pagina.

Geïnteresseerd?

Heeft u interesse in een van de diensten die wij aanbieden? Vraag direct een offerte aan, we behandelen uw aanvraag zo snel mogelijk.

Direct offerte aanvragen


Gerelateerde pagina's