DDoS

Een DDoS aanval, wat is dat?

Tegenwoordig horen we geregeld in de media over bedrijven of instanties die te maken hebben met een DDoS aanval, waardoor hun website of dienst niet bereikbaar is. Maar wat betekent dit nu precies en wat is een DDoS aanval?

Distributed Denial of Service

DDoS staat voor ‘Distributed Denial of Service’. Zoals de term al aangeeft is de service, namelijk het tonen van de website tijdens deze aanval niet meer mogelijk.  De term ‘distributed’ betekent in deze context dat de aanval wordt uitgevoerd vanaf meerdere computers en waar het op neerkomt is dat de website die wordt aangevallen zo vaak wordt aangevraagd door deze computers, dat de server het grote aantal aanvragen niet meer kan verwerken. Doordat de server het niet meer kan verwerken, kan de website niet meer worden getoond. In sommige ernstige gevallen kan het zelfs voorkomen dat de server hierdoor crasht en niet meer werkt, ook niet na de aanval.

Een DDoS aanval houdt dus niet in dat er in de server wordt ingebroken. Dit is ook niet het doel van de aanvaller, het doel is de website plat leggen. De gevolgen van zo’n aanval kunnen voor organisaties catastrofaal zijn. Vaak ligt niet alleen de website eruit, maak kan de organisatie ook geen gebruik meer maken van de e-mail. De server is immers overbelast en wordt totaal onbereikbaar.

Beschermen tegen een DDoS aanval

Je website beschermen tegen een DDoS aanval is nog aardig lastig. Het gaat namelijk niet eens om de website, maar om de server waar je website op wordt gehost. Je website kan nog zo goed beschermd zijn, als er een DDoS aanval wordt uitgevoerd op de server, dan gaat ook de goed beveiligde website plat. Omdat deze aanval gericht is op de server, maken we bij 80s Interactive alleen gebruik van onze eigen servers, die we zwaar beveiligen en continu monitoren. Zodra er (extreem) veel verkeer naar een website die bij ons word gehost wordt gestuurd, zorgen wij er geautomatiseerd voor dat de adressen waar deze 'bezoekers' (het zijn natuurlijk geen echte bezoekers, maar geautomatiseerde bots) vandaan komen worden geblokkeerd en de server niet meer kunnen bereiken. Zo proberen we de websites van onze klanten optimaal te beschermen. Wil je meer weten over wat je kunt doen om een DDoS aanval tegen te gaan, of ligt je website plat door een DDoS? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of hulp om de aanval te stoppen.