Facebook Messenger Encryptie

Facebook Messenger nu met End-to-end-encryptie

End-to-end-encryptie ben je wellicht al eens tegengekomen in bijvoorbeeld WhatsApp, maar vanaf nu kan je ook bij Facebook Messenger gebruik maken van end-to-end-encryptie. Kán ja, je moet het namelijk wel zelf per gesprek instellen.

End-to-end-encryptie, wat is dat?

End-to-end-encryptie is een vorm van beveiliging, waarbij alle communicatie die via deze beveiliging verloopt niet af te luisteren is door kwaadwillenden. Alle berichten worden namelijk versleuteld vanaf jouw toestel naar het toestel van de ontvanger van je bericht gestuurd. Zo kan alleen de ontvanger zien wat je hem/haar stuurt. Deze vorm van encryptie zorgt er voor dat partijen zoals WhatsApp niet meer op bevel van de overheid jouw berichten kan inzien. Is dat dan meteen helemaal veilig? Dat ligt er aan, als je bijvoorbeeld een backup maakt van jouw WhatsApp gesprekken en deze via een online opslagdienst opslaat, dan loop je de kans dat jouw berichten onderschept kunnen worden. Let dus altijd goed op waar je jouw backups plaatst.

End-to-end-encryptie bij Facebook Messenger

Facebook gaat nu dus ook end-to-end-encryptie inzetten bij Messenger, de chatdienst van Facebook. Wel zo prettig, want velen van ons maken dagelijks gebruik van deze chatdienst en het is wel zo prettig om te weten dat jouw gegevens in elk geval versleuteld worden verzonden. Het gebruik van deze vorm van encryptie is in Messenger alleen niet vanzelfsprekend en staat niet standaard aan, je zult zelf moeten aangeven dat je dit wilt gebruiken. 

Versleutelde berichten bij Facebook Messenger aan zetten

Wil je jouw berichten versleuteld naar iemand uit je contactenlijst versturen via Messenger van Facebook? Dan zal je eerst de Messenger-app moeten updaten via de App Store of de Play Store. Heb je de nieuwste versie? Dan kan je app openen en met de volgende stappen zorg je dat jouw bericht versleuteld wordt verzonden:

  • Ga naar start (links onderin)
  • Maak een nieuw bericht aan (klik op de pen in het blokje rechts bovenaan)

  • Tik op 'Geheim' (rechts bovenin)

  • Kies het contact waar je mee wilt chatten

Wanneer je een geheime chat bent gestart, worden je berichten versleuteld verstuurd naar het apparaat van de ontvanger. Geheime gesprekken zijn in de desktop versie (wanneer je Facebook op je computer opent) niet weergegeven in de conversatielijst. Je kunt in deze geheime gesprekken ook geen gebruik maken van video's en gifjes, dus voor nu werkt het alleen op tekst en foto's. In groepschats is de end-to-end-encryptie (nog) niet beschikbaar.

Selfdestruct functie in Facebook Messenger

Met de nieuwe update is er ook een nieuwe functie toegevoegd aan Facebook Messenger, namelijk selfdestruct. Je kunt er voor kiezen om wanneer je een geheim bericht wilt sturen, dit bericht automatisch te laten verwijderen na een door jou gekozen tijd. Je kunt hiervoor een timer instellen met als kortste tijd 5 seconden en als maximale tijd 24 uur. 

Selfdestruct gebruiken in Facebook Messenger

Om gebruik te maken van de functie binnen Facebook Messenger waarbij je bericht na een bepaalde tijd weer wordt verwijderd, volg je de volgende stappen:

  • Open een geheim gesprek met de persoon waar je bericht naar toe moet
  • Klik op het timer-logo rechts van het tekstvak

  • Kies de tijd waarna je bericht moet verdwijnen

  • Typ je bericht


  • Verstuur je bericht

Je ziet de timer nu zelf al aflopen. De ontvanger van je bericht ziet dezelfde timer zodra het bericht is geopend.