Gehackte WordPress site laten herstellen

Natuurlijk doe je er alles aan om ervoor te zorgen dat je WordPress site zo goed mogelijk beveiligd is. Je hebt een beveiligde server, installeert altijd de nieuwste versie van WordPress, en houdt zowel je WordPress thema’s als je plugins up-to-date. Waarschijnlijk heb je ook één of meerdere beveiligingsplugins geïnstalleerd. Toch kan het gebeuren dat je WordPress site wordt gehackt. Wat dan?

Is mijn WordPress site echt gehackt?

Er kunnen verschillende signalen zijn waaraan je kunt zien of je website gehackt is:

  • Je ziet vreemde links in je blogberichten.
  • Je browser geeft een melding dat je website is geïnfecteerd met malware.
  • Je website wordt in de zoekresultaten van Google voorzien van een melding dat de site mogelijk schadelijk is, of de site is ineens helemaal niet meer zichtbaar in de zoekresultaten.
  • Je krijgt een notificatie van je malware- of virusscanner.
  • Je ziet spam verschijnen in de vorm van advertenties voor o.a. pornografie of illegale diensten. De teksten zijn voor je bezoekers wellicht niet altijd zichtbaar omdat hier vaak gebruik wordt gemaakt van donkere teksten op een donkere achtergrond – maar de zoekmachines zien die teksten natuurlijk wel.
  • Je gaat naar Google en voert site:voorbeeld.nl in (vervang voorbeeld.nl door je eigen domeinnaam), en vervolgens krijg je verdachte pagina’s of content te zien die je niet herkent.
  • Je ontvangt berichten van bezoekers dat zij worden doorverwezen naar een malafide website. Neem deze berichten altijd serieus. Sommige ‘hacks’ zijn in staat om te detecteren dat jij de beheerder van de site bent, en laten alleen spam zien aan je bezoekers. 
  • Je ontvangt een bericht van je hosting provider dat er iets niet in de haak is met je website, bijvoorbeeld dat ze berichten krijgen over spam e-mails die links naar jouw website bevatten. 

Wat moet ik doen als mijn WordPress site gehackt is?

Eén van de eerste dingen die je moet doen als je constateert dat je WordPress site is gehackt, is een backup maken. Met behulp van een FTP programma, het backup systeem van je host of een backup plugin maak je een kopie van je hele website. Het kan namelijk zijn dat je provider je website buiten werking stelt als ze zien dat je gehackt bent. Dat is vervelend, maar bij sommige providers is dit de standaard procedure om te voorkomen dat andere systemen op hun netwerk geïnfecteerd raken. Heb je eenmaal een backup gemaakt, dan kan je veilig verder gaan met verdere maatregelen om je site weer op te schonen en hoef je je geen zorgen te maken dat je dingen kwijtraakt. 

Ja, ik wil mijn gehackte WordPress site laten herstellen!

Is jouw WordPress site gehackt? Dan herstellen wij u deze graag voor je! Wij kunnen een backup van je website maken en je site weer helemaal opschonen. Onze ontwikkelaars weten precies wat ze moeten doen om jouw website weer online te krijgen, en kunnen tevens de nodige maatregelen treffen om te voorkomen dat je WordPress website in de toekomst beter beveiligd is.