Hacken en hackers

Je hoort het natuurlijk vaak, websites die worden gehackt of hackers die worden opgepakt omdat ze kwaad hebben gedaan, maar wat is hacken en wat maakt je tot een hacker?

Wat is hacken?

Hacken houdt in dat een persoon op afstand in kan breken in een computernetwerk of in een computer, maar de doelen die de hacker hierbij nastreeft variëren. Er zijn namelijk drie typen hackers, te weten de white hat, grey hat en black hat hackers.

White hat hackers

White hat hackers zijn programmeurs die proberen in te breken bij bijvoorbeeld websites om op zoek te gaan naar eventuele lekken. Zodra ze deze lekken aan het licht hebben gebracht, kunnen ze aan de slag om de lekken te gaan dichten. Een white hat hacker is dus geen slecht persoon, heeft geen slechte intenties en is niet illegaal. Het enige doel dat de white hat hacker nastreeft is het verbeteren van de beveiliging van de desbetreffende website. Het is juist goed om een white hat hacker in te schakelen om je website te laten testen en de beveiliging van jouw site te laten verbeteren. Een white hat hacker zal de zwakke plekken van het systeem niet openbaar maken, maar intern bespreken met de beheerder.

Black hat hackers

De black hat hackers zijn programmeurs die net als de white hat hackers proberen in te breken op websites of systemen, maar die dit zonder toestemming van de eigenaar doen. Bovendien is het doel van deze hackers niet om de websites te verbeteren, maar om informatie te achterhalen, zoals gebruikersgegevens, wachtwoorden, creditcardinformatie of sofinummers. Deze bezigheden zijn illegaal. De meeste berichtgeving omtrent hackers gaat over deze groep, black hat hackers. Zij proberen zoveel mogelijk informatie te stelen en verkopen deze door of maken er zelf gebruik van. Een bekend voorbeeld van Black hat hacks zijn bijvoorbeeld phishing mails, waarbij de hacker probeert om achter betalingsgegevens te komen, zodat zij vervolgens de rekening van het slachtoffer kunnen plunderen.

Grey hat hackers

Grey hat hackers zijn eigenlijk de middenmoot, zij houden zich zowel bezig met de legale als de illegale tak van het hacken. Zij houden zich bijvoorbeeld bezig met het aan het licht brengen van een lek in een website en maken dit vervolgens openbaar. Het doel hiervan is de eigenaar van de site de beveiliging te laten verbeteren, maar doordat deze grey hat hacker dit openbaar maakt, wordt de zwakke plek van het systeem bekend, waardoor andere (black hat) hackers hier misbruik van kunnen maken.