Instagram filters

Wanneer je een foto of video hebt gemaakt (of er één op je smartphone of tablet hebt geselecteerd), kan je deze voor het plaatsen op Instagram bewerken. Dat bewerken kan gewoon in de Instagram app zelf, door het toepassen van een Instagram filter. Wat zijn Instagram filters nu precies, en uit wat voor verschillende filters kan je zoal kiezen?

Wat zijn Instagram filters? 

Een Instagram filter is in feite een extra ‘laagje’ dat je als het ware over je foto heen kunt leggen om een bepaald effect te realiseren. Instagram oprichter Kevin Systrom: “Onze filters zijn een combinatie van effecten – curveprofielen, mengmodi, kleurtinten, enz. Doorgaans creëer ik ze in Photoshop, waarna ik de algoritmes maak om ze op de telefoon te doen.” Elk Instagram filter geeft weer een ander effect. “In feite is het een combinatie van verschillende methodes,” zegt Systrom. “Bij sommige filters tekenen we op de afbeeldingen, bij andere maken we gebruik van pixelberekeningen. Het hangt echt af van het effect waar we voor gaan.”

Verschillende Instagram filters

Er zijn inmiddels behoorlijk wat Instagram filters om uit te kiezen, en er komen ook steeds weer nieuwe bij. Hieronder hebben we een aantal veel gebruikte Instagram filters op een rijtje gezet!

Valencia

Valencia is een heel veelzijdig filter dat een gele tint over je foto’s heen legt, waardoor ze eruit komen te zien als oude foto’s uit je kindertijd. Ideaal als je gaat voor een vintage uitstraling. De kleuren worden ietsjes opgelicht.

Foto: gramfilters.com

Nashville

De roze tint van dit filter geeft uw foto’s een warme kleur, terwijl de hele afbeelding opgelicht wordt. Nashville is net als Valencia uitstekend geschikt om uw foto’s een vintage uitstraling te geven.

Foto: gramfilters.com

Hudson

Hudson verandert het licht in uw foto’s en geeft ze (in tegenstelling tot Nashville en Valencia) een koele, bijna winterse uitstraling. Dit filter is ideaal voor foto’s die buiten zijn genomen, zoals bijvoorbeeld foto’s van moderne architectuur.

Foto: gramfilters.com

Toaster

Toaster is een filter dat het midden van uw foto er als het ware uit ‘brand.’ Hierdoor lijkt de foto een beetje ouder. Het filter is ideaal voor ‘warme’ foto’s, zonsondergangen, stranden, enzovoorts.

Foto: gramfilters.com

Lo-Fi

Maar liefst 30% van alle Instagram foto’s zijn van eten. En daar is dit filter zeer geschikt voor! Lo-Fi zorgt voor een hogere verzadiging van de kleuren en schaduwen in uw foto’s. Uw ontbijt ziet er direct nog smakelijker uit.

Foto: gramfilters.com

Hefe

Hefe vergroot het contrast en maakt de kleuren van je foto intenser. Dit filter is perfect voor foto’s van flora en fauna, met een soortgelijk effect als Lo-Fi maar dan net iets minder dramatisch. 

Foto: gramfilters.com

Amaro

Amaro is een uitstekend filter voor donkere foto’s. Het voegt wat extra licht toe, en creëert een effect waarbij het lijkt of u uw foto een lange tijd in de zon hebt laten liggen. 

Rise

Rise geeft uw foto’s een zonnige, zachtere gloed en warmere tinten. Dit filter is een uitstekende oplossing voor bijvoorbeeld close-up foto’s of portretten waarbij u de huid wat gelijkmatiger wilt laten lijken. 

Brannan

Brannan vergroot het contrast en voegt een metallic effect aan uw foto’s toe door de grijze en groene tinten te benadrukken. Dit filter is de ideale combinatie van vintage en modern.

Foto: gramfilters.com

1977

1977 is een echt retro filter! Door middel van meer belichting wordt een typische verbleekte 70’s uitstraling gecreëerd.