Magento 1 blijft nog minimaal ondersteund t/m juni 2020

Ondanks het feit dat Magento 2 al in november 2015 werd uitgebracht, werken veel Magento gebruikers nog steeds met Magento 1.9.x. Niet zo verwonderlijk, want overstappen op Magento 2 is geen simpele update maar een volledige migratie. Hoewel over het algemeen wordt aangeraden om altijd de meest recente versie van software te gebruiken, is er in dit geval absoluut geen haast bij. Magento 1 blijft namelijk nog minimaal tot en met juni 2020 veiligheidsupdates uitbrengen, zo maakte Magento afgelopen week zelf bekend in een blogpost.

Tot wanneer blijft mijn Magento versie ondersteund?

Veel gebruikers hebben behoefte aan extra tijd voor de migratie naar Magento 2. Gelukkig zorgt het software ondersteuningsbeleid van Magento dat zij de kans krijgen om te upgraden wanneer het hen uitkomt.

Voor Magento Commerce 1 (eerder bekend als Enterprise Edition) geldt dat de software tot en met juni 2020 ondersteund blijft. Dat wil zeggen dat je, afhankelijk van de versie die je gebruikt, tot die tijd nog verzekerd bent van security patches en updates ter verbetering van de kwaliteit. Je kunt het Magento Software levenscyclus beleid raadplegen om te bekijken op welke manier jouw versie van Magento Commerce 1 wordt ondersteund. 

Voor Magento Open Source 1 (eerder bekend als Community Edition) worden eveneens tot en met juni 2020 security patches verstrekt om de veiligheid en conformiteit van de websites te waarborgen. Het onderhoudsbeleid voor Magento Open Source software staat in de Juridische Voorwaarden. Daar kun je ook nalezen welke versies van Magento Open Source 1 ondersteund blijven.

Hoe zit het met Magento extensies?

Als je, net als heel veel andere Magento webwinkel eigenaren, besluit om de overstap naar Magento 2 nog even uit te stellen, moet je er wel rekening mee houden dat de software ondersteuning voor Magento uitsluitend van toepassing is op de Magento software zelf, en dus niet op extensies of aanpassingen van derde partijen. Deze vallen onder de verantwoordelijkheid van de betreffende ontwikkelaar. Aangezien het overgrote merendeel van alle Magentoshops nog op Magento 1 draait, verwachten we dat deze ontwikkelaars de ondersteuning, net zoals Magento, ook zullen verlengen. 

Naar Magento 2 migreren?

Momenteel draaien wereldwijd pas zo’n 30.000 webwinkels op Magento 2, en daar komen er elk kwartaal ongeveer 8.000 bij. Dankzij de verlenging van de support van versie 1, krijgt Magento 2 de tijd om nog wat verder te stabiliseren en krijgen extensieontwikkelaars meer tijd om hun extensie Magento2-proof te maken, want ook daar zijn nog niet alle kinderziektes uit het systeem. 

De migratie naar Magento 2 kan dus nog even uitgesteld worden – Magento 1.9 is voorlopig nog uitstekende software met een optimale beveiliging en performance.