Magento 2 extensies

Magento is een populair open source platform dat door vele bedrijven over de hele wereld wordt gebruikt voor het ontwikkelen en beheren van webwinkels. De introductie van Magento 2 eind 2015 markeerde het begin van een nieuw tijdperk in eCommerce, maar dat betekent niet alleen een nieuwe Magento versie, ook de extensies zijn veranderd, dus lees hier alles wat je moet weten over Magento 2 extensies!

Wat zijn Magento 2 extensies precies?

Magento 2 is een platform waar webwinkels op draaien. Magento 2 heeft een behoorlijk aantal geïntegreerde basisfuncties, waarmee de webwinkel al voor een groot deel kan worden ontwikkeld. Met behulp van Magento 2 extensies kunnen die basisfuncties worden uitgebreid. Er zijn zowel gratis als premium extensies beschikbaar. Deze kunnen worden verkregen via de Magento Extension Marketplace.

Hoe kan ik een Magento 2 extensie installeren?

De gratis extensies hoef je in principe alleen maar te installeren en te activeren. Voor de premium extensies moet je vaak eerst betalen of een abonnement afsluiten. Het wordt aangeraden om voor de installatie altijd eerst een backup van je Magento 2 installatie te maken. Vervolgens ga je in je Magento 2 dashboard naar System > Web Setup Wizard, waarna je op Component Manager klikt. 

Vervolgens krijg je een overzicht te zien van alle extensies die al op je website geïnstalleerd staan, inclusief nieuwe updates voor die extensies en nieuwe extensies die je kunt installeren. Klik op de Install link onder het New Purchases label. Selecteer de extensie die je wilt installeren en klik op de Install knop. Na de installatie kun je nog een zogeheten Readiness Check uitvoeren. De meeste extensies moet je na de installatie nog configureren. Dit kun je doen door te navigeren naar Stores > Configuration.

Wat voor functies kan ik met extensies toevoegen?

Alles! Sommige extensies voegen slechts een regeltje code toe, andere extensies zijn veel uitgebreider. Wil je een FAQ aan je webwinkel toevoegen? Een blog, een zoekfunctie, een order tracking functie, een Instagram gallerij of gebruikers recensies? Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een extensie voor te vinden.

Wat als de extensie die ik nodig heb niet bestaat?

Omdat Magento 2 nog een relatief jong platform is, kan het zijn dat je een functie nodig hebt waarvoor nog geen extensie ontwikkeld is. In dat geval kun je bij een Magento ontwikkelaar terecht; die kan voor jou een extensie op maat maken. Je bent hier wellicht iets meer geld aan kwijt, maar dan heb je wel een extensie die in alle opzichten aan je wensen en behoeften voldoet.