Meerdere websites beheren in 1 systeem met TYPO3 Multisites

TYPO3 is een Content Management Systeem (CMS) voor het ontwikkelen en beheren van websites, intranetten en (mobiele) applicaties. Omdat TYPO3 web-based software is, kun je vanaf iedere computer met een internetverbinding aan je website werken. Maar wist je ook dat het mogelijk is om meerdere websites vanuit één administratieve backend te ontwikkelen en te beheren?

TYPO3 Multisite Management

Dankzij TYPO3 Multisite Management kun je meerdere websites of applicaties ontwikkelen en beheren vanuit één TYPO3 installatie, net zoals bij een Magento multistore. Dit stelt je in staat om toegang te krijgen tot meerdere websites, en content en toegangsrechten te scheiden of te delen. TYPO3 maakt het beheren van meerdere websites vanuit één interface zeer eenvoudig. Aan elke website kunnen verschillende gebruikersrollen worden toegewezen. De verschillende website-eigenaren kunnen dan alleen hun eigen website zien en bewerken, terwijl de administrator of webmaster alle websites in dezelfde omgeving kan bekijken en bewerken. Wat hier misschien wel het belangrijkste voordeel van is? Je hoeft niet elke keer in en uit te loggen als je iets op een van de sites moet aanpassen en kunt met 1 gebruikersnaam en wachtwoord bij alle sites.

Voor wie is een TYPO3 Multisite?

TYPO3 Multisites zijn zeer geschikt voor organisaties die meer dan één website in hun beheer hebben; in plaats van dat zij constant van het ene naar het andere Content Management Systeem moeten switchen en steeds opnieuw moeten inloggen, kunnen zij met één gebruikersnaam en wachtwoord gewoon alle websites vanuit hetzelfde CMS beheren.

TYPO3 Multisite is dan ook de ideale tool voor bijvoorbeeld websites van distributeurs, product websites, afzonderlijke microsites en cross-intranet applicaties. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk één hoofdwebsite met meerdere subdomeinen op te zetten, met dezelfde layout maar met andere kleuren. Content kan indien gewenst tegelijkertijd op meerdere websites worden gedeeld.

De voordelen van een TYPO3 multisite

Hieronder hebben we een aantal van de belangrijkste voordelen van TYPO3 Multisite Management op een rijtje gezet: 

  • Je kunt steeds opnieuw gebruik maken van de techniek die je eerder hebt opgezet. Als je een bepaalde functionaliteit voor een website hebt ontwikkeld, kun je deze direct beschikbaar maken voor alle subwebsites.
  • Content kan tegelijkertijd op meerdere websites worden gedeeld. Om duplicate content te voorkomen hoeft er alleen maar een canonical URL te worden toegevoegd. Dit vertelt Google welke versie van de content geïndexeerd en welke versie genegeerd moet worden.
  • Wanneer je TYPO3 zelf update, hoef je dit maar één keer te doen. 
  • Uitbreidingen middels TYPO3 extensies kunnen op alle websites tegelijk worden doorgevoerd.
  • Verschillende TYPO3 websites met elk hun eigen domeinnaam beheren vanuit 1 systeem
  • 1 keer inloggen om alle websites te kunnen beheren
  • 1 CMS voor alle sites

TYPO3 Multisite zorgt dat je efficiënter kunt werken en een hoop tijd kunt besparen. Het komt erop neer dat je met TYPO3 Multisite de onderhoudskosten van je websites aanzienlijk kunt verlagen en de tijd die je kwijt bent aan het bijhouden van de websites behoorlijk kunt verminderen, al is het alleen al omdat je niet continu opnieuw hoeft in te loggen.