Open Source Software

Geregeld krijgen we de vraag wat Open Source Software nu precies is en of dit wel veilig is. Vragen die we graag voor je beantwoorden, want misschien is Open Source Software wel geschikt voor jou.

Wat is Open Source Software?

Open Source Software betekent dat de broncode van de software vrij is van rechten en gratis te verkrijgen. Dit betekent dat je de broncode van deze software kunt downloaden en aan kunt passen. Wel zo prettig als je een systeem bouwt dat aan speciale eisen moet voldoen. Wanneer je namelijk gebruik maakt van standaard software, die bijvoorbeeld is ontwikkeld door 1 partij ben je ook direct afhankelijk van die partij wanneer je een specifieke wijziging wilt doorvoeren, terwijl je met Open Source Software een veel bredere keuze hebt aan ontwikkelaars.

Voordelen Open Source Software

Gebruik maken van Open Source Software heeft een aantal belangrijke voordelen, namelijk:

  • Doordat de broncode openbaar is, kunnen ontwikkelaars overal ter wereld de code inzien en aanpassen. Zo kunnen veiligheidslekken eerder worden gevonden en direct worden aangepast. 1000 paar ogen zien immers meer dan 10. Bij bedrijven die eigen software uitgeven onder licenties zijn er vaak heel wat minder programmeurs die de software continu aan het controleren zijn. Als de software eenmaal af is, dan is het af totdat er een keer iets mis gaat.
  • Doordat de software openbaar is, zijn er veel ontwikkelaars die met deze software kunnen werken. Je bent dus niet afhankelijk van 1 bedrijf wanneer je website wordt gebouwd met Open Source Software, maar kunt kiezen uit een heel scala van ontwikkelaars. Maak je gebruik van licentie software, dan zijn de keuzemogelijkheden direct een stuk beperkter.
  • Er bestaat een Open Source Community, want samen sta je sterker. Dit betekent dat er een enorme gemeenschap van testers, ontwikkelaars en gebruikers is die met elkaar in contact staan. Zo wordt kennis en informatie onder de leden van de gemeenschap gedeeld. Maak je gebruik van Open Source Software? Dan ben jij ook onderdeel van deze community en kan je gebruik maken van alle kennis en ervaringen die worden gedeeld en vice versa. Breng jij een verbetering aan het systeem aan, dan help je anderen daar weer mee.
  • Ontwikkelaars kunnen uitbreidingen ontwikkelen voor de Open Source Software, zoals bijvoorbeeld SEO extensies. Dit soort extensies komen de gehele community ten goede want iedereen kan het downloaden en installeren.
  • Open Source Software wordt wel degelijk ontwikkeld door een vast team, maar de werkwijze is anders. Zo maken ze een projectplanning die ze voor de start openbaar maken, waardoor iedereen uit de community in dit stadium al kan zien wat er aan gaat komen en wanneer. Nadat de alfaversie is gepubliceerd wordt een beperkte kring van programmeurs gevraagd om deze versie te gaan testen. Hierna volgen de betaversies, welke worden verspreid onder meer gebruikers.

Voorbeelden Open Source Software

Er zijn heel wat voorbeelden te bedenken van Open Source Software, maar een van de bekendste zijn toch wel WordPress, Magento, TYPO3 en Linux, ja zelfs een volledig besturingssysteem kan bestaan uit Open Source Software!