UTM: Waarom je er gebruik van zou moeten maken

Weet jij welk social media netwerk het meeste webverkeer naar je website trekt? Hoeveel webverkeer er wordt gegenereerd door middel van nieuwsbrieven, en wat dat allemaal oplevert? Dit soort dingen zijn heel handig om te weten en het is in feite heel eenvoudig om erachter te komen. Deze kennis kan je helpen je website of Magento webwinkel te verbeteren. Het enige dat je hiervoor nodig hebt zijn Google Analytics en een beetje kennis van UTM links. In dit artikel vertellen we je alles wat je hierover moet weten!

Wat zijn UTM links?

‘UTM’ staat voor Urchin Tracking Module. Urchin Software Corporation werd in 2005 door Google opgekocht en de software van dit bedrijf vormde de grondslag van wat we nu kennen als Google Analytics. Het bedrijf ontwikkelde zogeheten UTM codes; kleine stukjes code die aan een link kunnen worden toegevoegd en informatie over de betreffende link aan analytics tools zoals Google Analytics verstrekken. 

Hieronder een voorbeeld van zo’n UTM link:

Als je de variabelen in de UTM link bekijkt kunt je er waarschijnlijk wel uithalen welke informatie er aan Google Analytics wordt verstrekt. In dit voorbeeld gaat het om een Facebook campagne die je in juli 2017 hebt gedraaid.

Waarom zijn UTM links belangrijk?

UTM links geven je de mogelijkheid om de prestaties te tracken van alle links die je op sociale media publiceert, maar je kunt er ook achter komen hoeveel webverkeer er binnenkomt via externe links, via Google en via nieuwsbrieven. Met andere woorden: je kunt precies zien waar je webverkeer vandaan komt. Je kunt de UTM variabelen in de link gebruiken om waardevolle informatie te achterhalen. Er zijn drie cruciale vragen die een UTM link kan beantwoorden:

  1. Waar komt het webverkeer vandaan?
  2. Hoe komt het naar mijn website toe?
  3. Waarom komt het naar mijn website toe?

Deze informatie kun je gebruiken om je SEO en marketingstrategieën te verbeteren. Bovendien kun je zo veel meer uit je Google Analytics Acquisitions halen. 

Hoe is een UTM link opgebouwd?

Om de bovengenoemde drie vragen te kunnen beantwoorden, wordt er in een UTM link gebruik gemaakt van 3 elementen die UTM parameters worden genoemd. Dat zijn:

  • Source
  • Medium
  • Campaign

De UTM parameters vertellen Google Analytics hoe ze je binnenkomende webverkeer moeten sorteren. 

De ‘source’ parameter beantwoord de vraag waar je webverkeer vandaan komt. Dat kan (in het geval van social media tracking) bijvoorbeeld Facebook, Twitter of Pinterest zijn. 

De ‘medium’ parameter beantwoord de vraag hoe je webverkeer op je website terecht komt. We hebben het hier over webverkeer via social media, dus in dit geval zou het utm_medium=social zijn. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je webverkeer via andere kanalen binnenkomt. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwsbrief of een externe link op een blog. De variabele van de ‘medium’ parameter zou dus ook ‘email’ of ‘blog’ kunnen zijn. 

De ‘campaign’ parameter beantwoord de vraag waarom het webverkeer naar je toekomt. Er zijn heel veel manieren waarop je deze tag kunt gebruiken. Stel je voor dat je een nieuw product hebt gelanceerd op je website – dan zou het eruit komen te zien als utm_campaign=launch-newproduct of iets dergelijks. Maar je kunt de campaign parameter ook gebruiken voor zakelijke doelstellingen. Is dat blogartikel dat je gepubliceerd hebt gericht op het genereren van leads of sales? Dan zou ‘lead’ of ‘sale’ een passende waarde zijn.

Welke URL generators kan ik gebruiken?

Als we weer naar de UTM link uit het voorbeeld kijken, zien we alle “utm_” stukjes in de URL. Op die plekken ‘labelen’ we het webverkeer dat via die link binnenkomt:

Het kost natuurlijk behoorlijk wat tijd om al die UTM links handmatig te typen, maar gelukkig is dat niet nodig. De meeste mensen maken gewoon gebruik van een URL generator.

Er zijn verschillende URL generators waarbij je de waardes voor elke parameter kunt invoeren, waarna er automatisch een mooie URL voor je wordt gecreëerd. Enkele voorbeelden van goede URL generators zijn:

Hoe kan ik de statistieken bekijken?

Als je je UTM links eenmaal geïmplementeerd hebt en webverkeer binnen begint te krijgen, wil je natuurlijk de statistieken bekijken. Daarvoor log je in op je Google Analytics account. Vervolgens ga je naar Acquisition > Campaigns > All Campaigns. Nu kun je de zogeheten Primary Dimension van de Campaign, Source of Medium parameters bekijken. 

Tot slot

Het implementeren van UTM links kost niet bijzonder veel tijd en kan je heel veel opleveren. Het is dus zeker de moeite waard om er eens mee te experimenteren!