Hostingtips om je webwinkel up and running te houden tijdens de feestdagen

Een van de belangrijkste periodes van het jaar staat voor webwinkel eigenaren weer voor de deur, namelijk de feestdagen! De decembermaand is een van de maanden in het jaar waar webwinkeleigenaren zich vaak goed op voorbereiden, zo worden er acties gestart, winterse ontwerpen over de webwinkels gegoten en zijn er overal aanbiedingen te vinden om deze feestmaand te vieren. Om de aandacht op al deze mooie acties te krijgen, worden er veel campagnes gestart om zoveel mogelijk bezoekers naar de webwinkels te trekken. Maar wat als er ineens enorme hoeveelheden bezoekers op je Magento webshop afkomen, ben je daar goed op voorbereid? Of loop je de kans dat je webwinkel in deze hoogtijdagen down gaat of ineens extreem langzaam wordt? Dat heeft alles te maken met de hosting van je shop, een belangrijk onderdeel dat vaak wordt vergeten.

Mensen winkelen steeds meer online 

De e-commercesector is al een tijdje booming en de verwachting is dat dit de komende jaren nog steeds zal toenemen. Mensen doen hun aankopen steeds liever online dan hiervoor naar een drukke winkelstraat te moeten. Uit cijfers van het CBS blijkt dat alle webwinkels samen 19,4% meer omzet hebben gedraaid in de periode januari-november 2016 ten opzichte van dezelfde periode in het jaar 2015. Bovendien had in 2016 73% van de Nederlanders vanaf 12 jaar en ouder wel eens wat gekocht via het internet. 3% meer dan het jaar daarvoor. In de leeftijdscategorie van 65- tot 75-jarigen is de grootste groei te zien, van 45% die wel eens online had geshopt naar 50%. Naast het feit dat steeds meer mensen online winkelen, doen ze ook meer en vaker online aankopen. In 2015 was het zelfs zo dat de feestdagen gemiddeld voor 22% extra online omzet hebben gezorgd!

Hogere bezoekersaantallen zorgen voor een hogere ‘serverload’

Elke keer dat er een bezoeker op je webwinkel komt, wordt er een verzoek naar de webserver gestuurd. Deze webserver wordt dan aan het werk gezet en zorgt dat de bezoeker zo snel mogelijk de aangevraagde pagina te zien krijgt. Elke keer dat je bezoeker vervolgens ergens klikt, om bijvoorbeeld door te gaan naar de volgende pagina, wordt er zo’n verzoek naar de server gestuurd die de server moet beantwoorden. De snelheid en het vermogen van de server om deze aanvragen af te kunnen handelen, wordt verwerkingscapaciteit genoemd. Wanneer je webwinkel opeens een flink aantal bezoekers moet bedienen, en dus een groot aantal verzoeken moet verwerken, kan het voorkomen dat de verwerkingscapaciteit van de server van je magento webwinkel niet groot genoeg is. Dit heeft een naar gevolg, want de server wordt steeds trager en kan de verzoeken niet meer allemaal op volle snelheid beantwoorden. In het ergste geval krijgt de server het zo zwaar, dat hij er gewoon mee op houdt en dat is vervelend, want dat betekent dat je webwinkel down is. Je bezoeker kan de webwinkel niet meer bereiken en krijgt bij het opzoeken van de site een foutmelding te zien. Dat wil natuurlijk niemand, jij niet als eigenaar, want je loopt omzet mis en je klant wil graag een goed werkende webwinkel, zodat ze zeker weten dat de producten die ze bestellen ook daadwerkelijk besteld zijn en op tijd aankomen voor de feestdagen. 

Hoe voorkom je dat je webwinkel down gaat door een te hoge serverload tijdens de feestdagen?

Je kunt je Magento webwinkel goed voorbereiden op piekverkeer en drukte rond de feestdagen, zodat je zeker weet dat je maximaal kunt profiteren van de hogere bezoekersaantallen en je bezoekers ook een webwinkel te zien krijgen die snel is en goed werkt. 

1. Zorg dat de server voldoende verwerkingscapaciteit heeft

Het is verstandig om in de periode van de feestdagen, dus tussen 1 november en 31 december uit te gaan van 30 tot 50% meer bezoekers op je webwinkel. Deze percentages zijn natuurlijk wisselend per webwinkel en de producten die op de webwinkel worden aangeboden. Vraag na bij je hostingpartij of er op dit moment voldoende hostingruimte beschikbaar is en of deze de groei in bezoekersaantallen aan kan. Het is vaak mogelijk om tijdelijk op te schalen en vanaf januari weer terug te keren naar je oude hostingpakket, dus dat kan een interessante optie zijn om je piekverkeer tijdens de feestdagen op te vangen.

2. Gebruik je hostingcapaciteit op een slimme manier

Er zijn tal van tips en trucjes die je kunt inzetten om meer uit je hostingruimte te halen, zonder dat je daarvoor direct je hostingpakket hoeft te upgraden. De twee belangrijkste tips om meer uit je capaciteit te halen is door gebruik te maken van cachingtechnieken en je afbeeldingen te optimaliseren

  • Caching Technieken
    Je kunt gebruik maken van cachingtechnieken die je server helpen om sneller en efficiënter te reageren bij het opvangen van pieken in je verkeer. Goede voorbeelden van deze technieken zijn Redis en Varnish. Je kunt deze twee naast elkaar gebruiken voor een optimaal resultaat. Je moet deze caching technieken zowel op de server als op je webshop installeren, dus vraag na bij je hosting partij of dit al gedaan is of nog moet gebeuren. Implementeren van Redis en Varnish in je magento webshop is wat ingewikkelder en kost vaak wat meer tijd. Wij raden onze klanten aan deze wijzigingen uit te laten voeren door een ervaren Magento programmeur. Het kost je dan misschien wel wat, maar het resultaat zal zeker zijn vruchten afwerpen.
  • Afbeeldingen optimaliseren
    Hoe groter en zwaarder de afbeeldingen op je webshop, des te meer capaciteit je verbruikt bij elke aanroep. Elke keer dat een bezoeker de pagina opent, moeten deze zware afbeeldingen door de server naar de browser worden gestuurd en je kunt je zelf natuurlijk wel voorstellen dat wanneer je de afbeeldingen lichter maakt, dit veel minder verwerkingscapaciteit in beslag neemt. Met lichter maken bedoelen we niet kleiner in de omvang, maar minder zwaar. Dit betekent dat de kwaliteit iets lager wordt, maar vaak is dit kwaliteitsverschil met het blote oog niet zichtbaar. Daarnaast wordt er een hoop overbodige informatie uit de afbeelding gehaald, zoals de meta-informatie. Hierin staan gegevens opgeslagen zoals het moment waarop de foto is genomen en wanneer de foto voor het laatst is geopend. Het optimaliseren van je afbeeldingen kan zo per afbeelding al snel hele MB’s schelen. Je kunt deze optimalisatie zelf uitvoeren met fotobewerkingsprogramma’s zoals Photoshop, maar je kunt ook gebruik maken van handige tools zoals reSmush van Yahoo. Soms biedt je hostingpartij ook een afbeelding-optimalisatie tool aan die je afbeeldingen automatisch kan optimaliseren, dus dat is altijd handig om even uit te zoeken voordat je zelf alles handmatig gaat optimaliseren. Een stelregel als het gaat om afbeeldingen voor webshops: probeer altijd onder de 1MB per afbeelding te blijven.

3. Zorg voor een hostingomgeving die geïsoleerd is

Vaak wordt er als het gaat om hosting gekozen voor een gedeelde hostingomgeving. Dit is een stuk goedkoper, maar heeft als nadeel dat jouw webwinkel resources moet delen met andere webwinkels. Dit werkt over het algemeen prima, maar kan tijdens de feestdagen en met piekverkeer wel wat problemen opleveren. Jij kunt je webshop volledig hebben voorbereid voor dit piekverkeer, maar dat hoeft je buurman niet te hebben gedaan. Vraagt zijn webwinkel tijdens de feestdagen ineens meer verwerkingscapaciteit, dan kan dat nadelige effecten hebben op jouw webshop. Veel hostingpartijen hebben hier overcapaciteit voor beschikbaar, maar het zal niet voor het eerst zijn dat er een webwinkel down gaat doordat een andere webwinkel op de gedeelde omgeving teveel capaciteit vraagt.

Om dit te voorkomen, is het verstandig om gebruik te maken van een geïsoleerde hostingomgeving. Dat betekent dat je een hostingomgeving hebt met verwerkingscapaciteit die alleen beschikbaar is voor jouw webwinkel. Je hoeft je ruimte en capaciteit dus niet langer te delen met anderen. Je kunt gebruik maken van een dedicated server, maar je kunt ook gebruik maken van cloudtechnieken, die zijn net zo effectief en toch vaak een stukje goedkoper dan een dedicated server.

4. Ruim je magento webwinkel op  

Het klinkt misschien heel logisch, maar wordt meestal niet gedaan; het opruimen van je shop. Verwijder afbeeldingen en producten die je niet meer hebt of gebruikt, want hoe minder er in de database staat, des te kleiner is de database. Hoe kleiner de database, des te sneller de server de juiste gegevens vindt wanneer er een verzoek is ingediend. Ook de HTML en CSS-bestanden die gebruikt worden voor je webshop moeten zo efficiënt mogelijk zijn, want hoe efficiënter de webshop werkt, des te meer de server aankan.

Tot slot als voorbereiding op de feestdagen

Deze vier tips zijn slechts een greep uit alle mogelijkheden om je webwinkel zo goed mogelijk te optimaliseren voor de feestdagen. Wat het belangrijkste is, ligt natuurlijk ook aan de webwinkel zelf en hoe deze is opgebouwd. Ben je zelf niet zo technisch ingesteld, dan is het verstandig om samen met een Magento expert te kijken naar wat er voor jouw webwinkel belangrijk is om je voor te bereiden op het piekverkeer tijdens de feestdagen. De feestdagen moeten immers ook voor jou een feest blijven en niet veranderen in een periode vol zorgen omtrent je magento webwinkel. Met een goede voorbereiding hoef jij je tijdens de feestdagen geen zorgen te maken over of je webshop wel online is, hoogstens over hoe je zo snel mogelijk al die bestellingen verzonden krijgt!