Waarom je website NU mobielvriendelijk moet zijn!

Wat voor website je ook hebt, van Magento webwinkels tot TYPO3 bedrijfswebsites, het is van essentieel belang dat deze mobielvriendelijk is. Daarmee bedoelen we dat je website niet alleen op desktopcomputers en laptops, maar ook op smartphones en tablets een optimale gebruikerservaring moet bieden. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat je website binnenkort niet meer gevonden wordt! In dit artikel vertellen we je alles dat je hierover moet weten.

Mobiel versus desktop

Steeds meer mensen maken gebruik van mobiele apparaten om te internetten. Momenteel is in Nederland maar liefst 52% van al het webverkeer afkomstig van een smartphone of tablet. De groei is ook nog niet gestabiliseerd; het aantal mobiele gebruikers neemt nog altijd gestaag toe.

Uit verschillende onderzoeken van o.a. Marketingfacts en RuigRok blijkt ook dat steeds meer mensen online shoppen via hun smartphone of tablet. Waar mobiele apparaten voorheen vooral werden gebruikt voor de oriëntatiefase, en de daadwerkelijke koop op de desktop plaatsvond, is duidelijk een verschuiving te zien. Op dit moment bestellen 3 op de 10 Nederlanders weleens iets via hun smartphone. En die stijging is van toepassing op alle leeftijdsgroepen – niet alleen op de millennials!

Google’s mobile first index

Zoals je waarschijnlijk wel weet past Google regelmatig haar algoritmes aan. Het doel hiervan is om de meest revelante en actuele zoekresultaten weer te kunnen geven. Het is dan ook vanzelfsprekend dat Google zich aanpast aan onze steeds mobieler wordende levens; als meer mensen van mobiele apparaten gebruik maken, moeten hun algoritmes zich gewoon aan die gebruikspatronen aanpassen. Een belangrijke verandering in de algoritmes kwam op 21 april 2015; vanaf dat moment werd de ‘mobielvriendelijkheid’ van websites meegenomen als ranking factor. In oktober 2016 kondigde Google aan over te stappen naar een ‘mobile first’ indexering. Het idee is dat Google binnen afzienbare tijd mobiele indexeringen en desktop indexeringen gaat scheiden. Zodra dat gebeurd is, zal mobile de primaire index van Google zijn. Dat wil zeggen dat jouw website straks wordt beoordeeld op de mobiele versie, en Google je website op basis daarvan in de zoekresultaten zal weergeven. Op die manier wil Google web developers stimuleren om de gebruikerservaring van hun websites op smartphones en tablets te verbeteren.

Naar verwachting zal de mobile first update van Google ergens eind 2017 worden uitgerold. Als je website nu niet 100% mobielvriendelijk is, heb je dus nog maar enkele maanden de tijd om hier iets aan te doen!

Hoe mobielvriendelijk is je website?

Voor een mobielvriendelijke website heb je verschillende opties. Zo kun je ervoor kiezen een responsive, een adaptive of een separate website te ontwikkelen. Elk van deze varianten heeft zijn voor- en nadelen, maar Google adviseert een responsive website. Dit zou ook voor SEO de beste keus zijn.

Als je dacht dat je website mobielvriendelijk was, kan het zijn dat je inmiddels een beetje bent gaan twijfelen. Niet meteen gaan stressen! Wat je kunt doen is je website aan een aantal tests onderwerpen om te zien hoe het nu écht met de mobielvriendelijkheid gesteld is:

  • Google’s mobile friendly test (de meest bekende mobile friendly test)
  • Search Console – Fetchen als Google (laat zien de Google bots jouw mobiele website zien)
  • Quircktools - Screenfly (laat zien hoe je website eruit ziet op smartphones en tablets)
  • Google’s PageSpeed Insights (geeft een goede eerste indruk van de snelheid van je mobiele site)
  • Google’s Test My Site (een nieuwe tool die weergeeft hoe lang het duurt voor je site geladen is, en hoeveel webverkeer je misloopt vanwege de laadtijd)

Na het uitvoeren van de bovengenoemde tests heb je waarschijnlijk al een aardig beeld op welke punten er nog ruimte is voor verbetering. 

Algemene tips om de mobielvriendelijkheid van je website te verbeteren

Hieronder geven we een aantal algemene tips om de mobielvriendelijkheid van je website te verbeteren:

1. Zorg voor een zo kort mogelijke laadtijd

De time to first byte (TTFB) moet zo kort mogelijk zijn. Ga voor 200 milliseconden. Een tool als GTmetrix kan je helpen om de snelheid van je website te analyseren én te verbeteren. 

2. Zet de belangrijkste content ‘boven de vouw’

De belangrijkste content moet binnen 3 seconden geladen zijn. Controleer met behulp van Webpagetest welke vertragende elementen zich op je website bevinden. 

3. Optimaliseer je afbeeldingen

Gebruik een tool als Compressor.io (of als je een WordPress website hebt, WP Smush) om je afbeeldingen te comprimeren zonder dat het ten koste gaat van zichtbaar verlies van kwaliteit.

4. Schoon je code op

Ook een rommelige code kan je website trager maken. Elimineer overbodige witruimte (zorg er wel voor dat de code goed leesbaar blijft!), gebruik een HTML validator om kapotte of ongepaarde tags op te sporen, en verwijder invalide URL’s met een broken link checker.

Tot slot

Je kunt ervan uitgaan dat als je website niet mobielvriendelijk is, je vroeg of laat door Google zal worden ‘bestraft,’ en je steeds minder goed vindbaar zal zijn. Iets dat funest kan zijn als je afhankelijk bent van je score in organische zoekresultaten. Maar mobielvriendelijkheid gaat natuurlijk niet alleen maar om goed scoren in Google. Het gaat ook om je bezoekers. Je wil je content zo toegankelijk mogelijk voor hen maken, ongeacht het apparaat dat zij gebruiken om je website te bezoeken. Is het lastig voor hen om hun weg te vinden op je site, dan zullen ze uiteindelijk naar een andere website gaan die wél in hun behoeften voorziet.