Wat is GIT?

Wie ooit met anderen heeft samengewerkt aan een digitaal project weet hoe het gaat: u heeft uw versie van de broncode, die u naar uw collega stuurt. Die doet wat aanpassingen, waardoor er twee versies zijn. De suggesties stuurt hij terug naar u. U integreert de aanpassingen in uw eigen versie, waardoor er weer één versie ontstaat. Maar terwijl u verder werkt aan uw versie, maakt uw collega nog meer aanpassingen aan zijn versie. Hierdoor zijn er drie versies: het bestand waar u beiden aan heeft gewerkt, het bestand dat u heeft aangepast, en het bestand dat uw collega heeft aangepast. In de loop van de tijd ontstaan er steeds meer versies van het bestand. Op een gegevens moment weet niemand meer wat de meest recente versie is, wanneer welke wijzigingen zijn doorgevoerd en wie waar mee bezig is. Gelukkig is er een uitstekende oplossing voor dit probleem: Git.

Over Git

Git is een zogeheten versiebeheersysteem. Omdat het speciaal is ontwikkeld voor digitale tekstbestanden, wordt het ook wel een broncode-managementsysteem genoemd. In de meeste talen bestaat die broncode uit regels tekst. GIT weet natuurlijk niet of jij bezig bent met het schrijven van broncode of de volgende bestseller. Dat maakt ook niet uit; zolang het maar om tekstbestanden gaat, is GIT een uitstekende optie voor het beheren en tracken van verschillende versies. 

In zijn oorspronkelijke staat is Git een applicatie die in de Linux terminal draait. Omdat het echter een open source applicatie is, hebben ontwikkelaars over de hele wereld andere manieren uitgevonden om toegang te krijgen. Elke Git werkmap is in feite een opslagplaats voor broncode bestanden, inclusief een compleet historisch overzicht en tracking capaciteiten. Dat betekent dat men precies kan terugzien wie wat wanneer heeft aangepast in een bestand.

Hoe het werkt

Git is ontwikkeld voor gedistribueerde ontwikkeling. Stel, u werkt met anderen samen aan een project. U kloont dan de zogeheten ‘Git repository,’ en kunt aan uw project werken alsof het de enige kopie is die bestaat. Vervolgens kunt u, met enkele simpele commands, aanpassingen van andere contribuanten binnenhalen. Ook kunt u uw aanpassingen naar hen ‘pushen.’ Op deze manier kan er geen verwarring ontstaan over wie welke versie van een project heeft, of op welke plek bepaalde aanpassingen zijn gemaakt. Het wordt allemaal lokaal ontwikkeld en naar een gedeeld doel getrokken. 

Git clients

Git dient als de basis voor verschillende Git clients. Zo is er bijvoorbeeld GitHub, een website waar gebruik wordt gemaakt van Git zodat er in teamverband aan software ontwikkelingsprojecten gewerkt kan worden. Bitbucket is ook een Git client; deze biedt ook gratis private repositories voor kleine teams. Er zijn nog meer soortgelijke Git-gebaseerde diensten, zoals GitLab en SourceForge. Deze diensten bieden allemaal online code-hosting en browser-based gebruikersinterfaces om de leercurve van Git te minimaliseren.

Meer weten over Git?

Wilt u graag meer weten over Git of over versiebeheer in het algemeen? Of heeft u behoefte aan een deskundig advies met betrekking tot welke Git dienst het best geschikt is voor uw organisatie? Als Git specialist helpen wij u graag! U kunt ons telefonisch bereiken op nummer 020-3080108 of een mailtje sturen naar info@80si.com. Liever direct een vrijblijvende offerte aanvragen? Klik dan op de link rechtsboven op deze pagina!

Geïnteresseerd?

Heeft u interesse in een van de diensten die wij aanbieden? Vraag direct een offerte aan, we behandelen uw aanvraag zo snel mogelijk.

Direct offerte aanvragen


Gerelateerde pagina's