Wat is responsive?

Als u een website heeft, dan moet deze responsive zijn. Maar wat is responsive nu precies? En waarom is het zo belangrijk?

Verschillende websites voor verschillende schermformaten

In de tijd dat smartphones net populair begonnen te worden, werden er vaak meerdere versies van één website gebouwd om te voldoen aan verschillende schermformaten. Zo had je bijvoorbeeld de ‘gewone’ website die bedoeld was voor desktop en laptop gebruikers, en een mobiele website die bedoeld was voor smartphone gebruikers. Dat was natuurlijk niet handig en toen er ook nog eens tablets bij kwamen die ook weer een ander schermformaat hadden, werd het nog ingewikkelder. De oplossing van dit probleem kwam in de vorm van responsive web design (RDW). 

Wat is responsive?

De term responsive kan letterlijk vertaald worden als ‘responsief’ of ‘ontvankelijk.’ Het gaat dus om iets dat in staat is om snel en positief te reageren. In dit geval hebben we het over responsive web design, dus gaat het om de manier waarop een website reageert. Een responsive website is zo ontworpen dat deze er op elk apparaat goed uit ziet en gebruiksvriendelijk is. Op desktop computers en laptops, maar ook op tablets en smartphones. 

Een responsive website kijkt eerst naar welk apparaat er gebruikt wordt om de website te bezoeken, en past op basis daarvan de resolutie, layout, navigatie en content van de website aan. Op die manier is de gebruiker verzekerd van een optimale bezoekerservaring.

Waarom is het zo belangrijk dat mijn website responsive is?

Er zijn in feite twee grote redenen waarom het belangrijk is dat uw website responsive is. Ten eerste moet u weten dat Google in 2015 een verandering in de zoekmachine algoritmes heeft doorgevoerd. Sindsdien wordt de ‘mobiel-vriendelijkheid’ meegenomen in de beoordeling van websites.

Niet-responsive websites (dus websites die niet geoptimaliseerd zijn voor kleinere schermformaten) scoren daardoor veel lager in de resultaten van zoekmachines. En aangezien meer dan 60% van de zoekopdrachten vanaf een mobiel apparaat komt, betekent dat aanzienlijk minder bezoekers. Dit alleen al maakt duidelijk waarom responsive design belangrijk is. Maar er is nog een andere reden. Een niet-responsive website is simpelweg niet gebruiksvriendelijk. Als u via uw smartphone een website bezoekt die er vertekend uit ziet en heel traag is, waarbij u horizontaal moet scrollen of moet inzoomen om teksten te kunnen lezen, waarbij de navigatie slecht werkt… dan zult u 9 van de 10 keer direct wegklikken. Het maakt dan vrij weinig uit dat diezelfde website op uw desktop computer wél goed werkt, want u bezoekt hem via uw smartphone. En dat doen steeds meer mensen.

Tot slot

Het gebruik van mobiele apparaten zoals smartphones en tablets is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het is zelfs het gebruik van desktop computers overstegen. Als ondernemer moet u al die mobiele gebruikers tegemoet komen, en hen een website bieden die op alle apparaten goed functioneert en er op alle apparaten goed uit ziet. Is uw huidige website nog niet (helemaal) responsive? Dan is het zaak dat u direct actie onderneemt en een specialist inschakelt die uw website responsive maakt. Hier helpen we u graag mee verder. Wilt u uw huidige website responsive laten maken? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Geïnteresseerd?

Heeft u interesse in een van de diensten die wij aanbieden? Vraag direct een offerte aan, we behandelen uw aanvraag zo snel mogelijk.

Direct offerte aanvragen


Gerelateerde pagina's