Website layout

Er is een reden dat we het veel over web design hebben. We beginnen met een blanco pagina en vervolgens kunnen we alle kanten op, maar wat is een website layout nu precies en waar moet u rekening mee moet houden tijdens het ontwerpen van uw website layout? 

Wat is een website layout?

Een website layout kunt u zien als de blauwdruk of de bouwtekening van een website. Bij het maken van een website layout maakt u een indeling. U bepaalt waar alle grafische elementen op de pagina moeten komen en hoeveel ruimte deze in beslag moeten nemen. De layout is de basis voor de algehele uitstraling, het relatieve belang en de relaties tussen de verschillende grafische elementen. Het doel is om een soepele informatiestroom te creëren, met optimale gebruiksvriendelijkheid en een maximale impact.

Elementen van een website layout

Vrijwel alle mainstream website layouts bestaan uit de volgende elementen:

  • Header: De header wordt boven in elke pagina van de website weergegeven en bevat informatie die relevant is voor alle pagina’s. Meestal is dat het logo, een headerafbeelding en het navigatie menu.
  • Belangrijkste content: Dit beslaat het grootste gedeelte van de layout. De content is specifiek voor de betreffende pagina.
  • Footer: De footer wordt onderaan elke pagina van de website weergegeven en bevat algemene informatie die voor alle pagina’s relevant is. Hierbij kunt u denken aan contact informatie en social media links.

Natuurlijk zijn er nog veel meer elementen die terug kunnen komen in de layout. Hierbij kunt u denken aan een zoekfunctie, een zijbalk met advertenties, populaire/uitgelichte artikelen, breadcrumb navigatie, enzovoorts. Al deze elementen kunnen op verschillende manieren in de layout verwerkt worden.

Mobiele website layouts

Bij het ontwerpen van een website layout komt tegenwoordig wat meer kijken dan vroeger. Puur statische layouts werken nu niet meer. Dat komt omdat u nu niet alleen rekening moet houden met hoe de website eruit ziet op een desktop computer of laptop, maar ook met de weergave op tablets en smartphones. Dit kan door voor mobiele apparaten een aparte layout te maken, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een responsive layout, die zich automatisch aanpast aan het schermformaat van het apparaat waar de website op bekeken wordt. Daar zijn overigens nog meer variaties op, want in de web design wereld wordt onderscheid gemaakt tussen liquid, adaptive en responsive layouts. Het is voor een web designer belangrijk zich hierin te verdiepen, want het merendeel van de internetters maakt gebruik van mobiele apparaten. Daar moet u dus op inspelen. 

Layout website ontwerpen

Het ontwerpen van een website layout is deels kunst en deels wetenschap. Het vergt het oog van een artiest om iets te creëren wat visueel aantrekkelijk en uniek is. Maar de layout moet ook in staat zijn om in de behoeften van de gebruiker te voorzien of de gebruiker tot een bepaalde actie aan te zetten. Gelukkig kunt u altijd terugvallen op de design principes die op vrijwel elke website van toepassing zijn. Een goed voorbeeld van een design principe is dat u de belangrijkste elementen op de pagina naar voren haalt door middel van afmetingen en positionering. De hedendaagse internetgebruiker is ongeduldig, dus u moet zorgen dat uw bezoekers direct kunnen vinden wat ze zoeken. Zorg ook dat u het KIS (“Keep It Simple”) principe in gedachten houdt; streef naar simpliciteit en laat overbodige zaken achterwege. En tot slot: zorg altijd dat u meerdere layouts test. Op die manier kunt u eenvoudig vaststellen welke layout de gewenste resultaten oplevert.

Layout website laten ontwerpen

Past het ontwerpen van een website layout niet helemaal in uw straatje? We helpen u graag. Neem contact met ons op voor meer informatie en dan kunnen we kijken wat we voor u kunnen betekenen.

Geïnteresseerd?

Heeft u interesse in een van de diensten die wij aanbieden? Vraag direct een offerte aan, we behandelen uw aanvraag zo snel mogelijk.

Direct offerte aanvragen


Gerelateerde pagina's