Hoe gebruik ik versiebeheer?

Versiebeheer is onmisbaar voor elke organisatie waarbij meerdere mensen aan één project samenwerken. Maar hoe moet u versiebeheer eigenlijk gebruiken?

Soorten versiebeheersystemen

Er bestaan verschillende versiebeheersystemen. Die versiebeheersystemen werken niet allemaal hetzelfde. We maken onderscheid tussen Gecentraliseerde Versiebeheersystemen en Gedistribueerde Versiebeheersystemen. Deze zullen we hieronder kort toelichten. 

Gecentraliseerde Versiebeheersystemen zoals Subversion, CVS en Perforce Helix hebben één centrale server, waar alle bestanden van het project op staan. Met behulp van een client kunnen de bestanden van de server worden opgehaald (‘checkout’) en na het bewerken weer worden teruggezet. Gecentraliseerde versiebeheersystemen waren jarenlang de standaard voor het samenwerken in projecten. Echter hebben ze wel een groot nadeel: als de centrale server tijdelijk uitvalt, kan er gedurende die periode niemand samenwerken of nieuwe versies opslaan. Zou de harde schijf die de centrale database bevat kapot gaan, dan kan men alles kwijt raken.

Gedistribueerde Versiebeheersystemen zoals Git, Mercurial en Bazaar maken niet een kopie van de bestanden; de gehele opslagplaats (‘repository’) wordt naar de computer van een teamlid gekopieerd. Dat betekent dat elke checkout in feite een volledige backup van alle data is. Zou de centrale server plat gaan, dan kan de gehele repository vanaf de computer van elk willekeurig teamlid worden gebruikt om de server te herstellen. Dit maakt een gedistribueerd versiebeheersysteem aanzienlijk veiliger.

Versiebeheer gebruiken

Hoe u versiebeheer precies moet gebruiken, is dus in de eerste plaats afhankelijk van of u een gecentraliseerd of gedistribueerd versiebeheersysteem heeft. De laatstgenoemde heeft zeker de voorkeur. Maar gedistribueerde versiebeheersystemen kunnen onderling ook nog van elkaar verschillen. Kiest u bijvoorbeeld voor Git, dan heeft u de keuze uit verschillende Git clients. Voorbeelden van Git clients zijn GitHub, SourceTree, GitKraken, Fork, en GitEye. Het principe van al die Git clients is hetzelfde; ze stellen u in staat om met meerdere mensen tegelijk aan een project te werken en verschillende versies van bestanden en de daarin gemaakte wijzigingen te beheren. Maar de manier waarop dit wordt gerealiseerd, is bij elke Git client net even anders.

Meer weten over versiebeheer gebruiken?

Als specialist op het gebied van versiebeheer vertellen we u graag meer over de mogelijkheden van gecentraliseerde en gedistribueerde versiebeheersystemen, en kunnen we u adviseren over welk versiebeheersysteem het meest geschikt is voor uw organisatie of project. Ook kunnen wij de migratie van data tussen verschillende versiebeheersystemen verzorgen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie! U kunt ons bellen op nummer 020-3080108 of een mailtje sturen naar info@80si.com. Wilt u meteen een vrijblijvende offerte aanvragen, klik dan op de link rechtsboven op deze pagina!

Geïnteresseerd?

Heeft u interesse in een van de diensten die wij aanbieden? Vraag direct een offerte aan, we behandelen uw aanvraag zo snel mogelijk.

Direct offerte aanvragen


Gerelateerde pagina's