Wat is versiebeheer?

Op verschillende computers aan één project werken kan erg complex zijn. U wilt de meest recente versie van het project tot uw beschikking hebben, uw eigen aanpassingen kunnen maken, en deze aanpassingen delen met uw teamgenoten. Maar uw teamgenoten willen wellicht ook aanpassingen maken. Vaak wordt er in dergelijke situaties gebruik gemaakt van onhandige online diensten voor het delen van bestanden, of ouderwetse e-mail bijlages. Deze manieren van samenwerken zijn niet alleen inefficiënt, maar ook zeer gevoelig voor fouten en verwarring. De oplossing? Een systeem voor versiebeheer.

De definitie van versiebeheer

Versiebeheer is een systeem waarbij veranderingen in één bestand of een groep van bestanden kunnen worden bijgehouden, zodat er later specifieke versies opgevraagd kunnen worden. Dit is met name gewenst wanneer er in teamverband aan projecten wordt gewerkt, maar ook voor individuele projecten kan versiebeheer uitkomst bieden. In principe kan versiebeheer op alle soorten digitale bestanden worden toegepast. In dit geval richten we ons echter puur op versiebeheer voor broncode van computersoftware – tekstbestanden dus. 

Door het toepassen van versiebeheer kan men:

  • De meest recente versies van bestanden ophalen
  • Oudere versies van bestanden terughalen
  • Tussentijdse wijzigingen bekijken
  • Bekijken wie welke aanpassingen heeft gemaakt
  • Vaststellen door welke aanpassingen problemen zijn veroorzaakt
  • Wijzigingen terugdraaien

Versiebeheersystemen

Er zijn verschillende versiebeheersystemen beschikbaar, waaronder Git, Subversion, Revision Control System (RCS), Mercurial en Concurrent Versions System (CVS). Bij sommige versiebeheersystemen wordt een bestand vergrendeld en kan er maar één ontwikkelaar tegelijk aan werken. Zodra die ontwikkelaar klaar is met het bewerken van het bestand, wordt het weer ontgrendeld. Daarna kunnen anderen wijzigingen aanbrengen. Andere versiebeheersystemen werken net even anders; deze stellen ontwikkelaars in staat om tegelijkertijd aan hetzelfde bestand te werken. Bij het terugzetten van de kopieën in het versiebeheersysteem worden de verschillende versies samengevoegd. Indien er sprake is van overlappende wijzigingen, moet er worden bekeken hoe de wijzigingen alsnog kunnen worden doorgevoerd. Meestal gebeurt dit handmatig. Een aantal versiebeheersystemen bieden tevens de mogelijkheid om aan verschillende versies van hetzelfde bestand te werken. Hierdoor kan een ontwikkelaar bijvoorbeeld aan een nieuwe versie werken, maar ook fouten uit een oude versie halen. 

Meer weten over versiebeheer?

Wilt u graag meer informatie over versiebeheer? Neemt u gerust contact met ons op voor meer informatie door te bellen naar telefoonnummer 020-3080108 of een mailtje te sturen naar info@80si.com. Wij kunnen u adviseren over welk versiebeheersysteem het best geschikt is voor uw organisatie. Wilt u direct een Git specialist inschakelen? Via de link rechtsboven op deze pagina vraagt u een vrijblijvende offerte aan.

Geïnteresseerd?

Heeft u interesse in een van de diensten die wij aanbieden? Vraag direct een offerte aan, we behandelen uw aanvraag zo snel mogelijk.

Direct offerte aanvragen


Gerelateerde pagina's