Tekst voor uw website schrijven

Een tekst voor uw website schudt u niet zomaar uit uw mouw. Anders dan bij bijvoorbeeld een tekst op papier, zijn er namelijk heel veel regels en richtlijnen waar u rekening mee moet houden als u teksten voor het World Wide Web schrijft. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

Vermijd duplicate content

Veel mensen hebben de neiging om hun teksten van andere websites te kopiëren. Maar gekopieerde webteksten, of ‘duplicate content’ zoals dit genoemd wordt, worden door zoekmachines als Google hard bestraft met een lagere positie in de zoekresultaten. Zorg dus altijd voor unieke teksten!

Gebruik relevante zoektermen

De teksten die u voor uw website schrijft moeten geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Als u bijvoorbeeld een tekst schrijft over grasmaaiers, dan wilt u natuurlijk op die zoekterm gevonden worden. Zorg dat u de zoekterm in de titel en in ten minste één van de subtitels gebruikt, en laat de zoekterm ook een aantal keer in de tekst terugkomen.

Verzin een pakkende titel

Website teksten worden doorgaans op een andere manier gelezen dan bijvoorbeeld een boek. Internetgebruikers lezen ‘scannend’ om te zien of een tekst de informatie bevat waar ze naar op zoek zijn. Het is dan ook belangrijk om een pakkende titel te hebben.

Denk aan de leesbaarheid van een tekst

Vermijd lange alinea’s, moeilijke woorden en vaktaal. Verdeel uw tekst in hapklare brokken, en zorg voor beschrijvende subtitels boven elke alinea. Zo weet de lezer direct waar een alinea over gaat. Hou uw tekst kort en krachtig. Durf te schrappen om tot de essentie van uw tekst te komen.

Hou het rustig

Internetgebruikers worden snel afgeleid, dus is het zaak dat u zaken die mogelijk kunnen afleiden tot een minimum beperkt. Zorg dat uw tekst op een webpagina staat die rustig oogt en niet te veel poespas bevat. Advertenties, bewegende afbeeldingen, te veel verschillende tekstkleuren en te veel hyperlinks maken al snel een rommelige indruk.

Denk goed na over uw ankerteksten

Het gebruiken van een aantal interne en externe links in uw tekst is goed voor uw zoekmachine optimalisatie. Maar het is wel belangrijk dat het duidelijk is voor de lezer waar een link naartoe leidt. Zorg voor duidelijke, informatieve ankerteksten. Dus niet: “Klik hier voor meer informatie over zoekmachine optimalisatie” maar “Meer informatie over zoekmachine optimalisatie.”

Maak gebruik van lijstjes 

Als u bijvoorbeeld de voordelen van een bepaald product of een stappenplan voor het gebruik wilt opsommen, doe dit dan in een lijstje met bullet points. Dit leest makkelijker en sneller weg.

Gebruik de spellingscontrole

Vrijwel iedere tekstverwerker heeft een functie om de spelling te controleren. Zorg dat u deze ook daadwerkelijk gebruikt. Een tekst met spellings- en grammatica fouten komt zeer onprofessioneel en onbetrouwbaar over en is bovendien onnodig.

Voeg een afbeelding toe

Onderzoek heeft uitgewezen dat website teksten die van een afbeelding voorzien zijn vaker gelezen worden dan teksten zonder afbeelding. Het toevoegen van een relevante afbeelding is dan ook zeker aan te raden. 

Geïnteresseerd?

Heeft u interesse in een van de diensten die wij aanbieden? Vraag direct een offerte aan, we behandelen uw aanvraag zo snel mogelijk.

Direct offerte aanvragen


Gerelateerde pagina's