AMP pagina laten maken

Het AMP Project is een wereldwijd open source initiatief van Google dat in oktober 2015 werd gelanceerd, met als doel de algehele performance van mobiele websites te verbeteren. Met andere woorden: een beter en sneller mobiel web. Op deze pagina vertellen we u wat meer over wat het AMP Project precies inhoudt, en waarom een AMP pagina laten maken een goed idee is.

Wat is AMP?

AMP (Accelerated Mobile Pages) is simpel gezegd een methode voor het bouwen van mobiele webpagina’s, met als doel deze supersnel te laten laden. Het gaat hierbij om webpagina’s met statische content, oftewel pagina’s die niet veranderen op basis van het gedrag van de gebruiker. De webpagina wordt ontdaan van overbodige elementen en teruggebracht tot de essentie. Een AMP pagina kunt u zien als de light-variant van een ‘gewone’ HTML pagina. Alle elementen van een AMP pagina worden onmiddellijk geladen. En een veel snellere website levert ook een veel betere gebruikerservaring op.

Wat is het doel van AMP?

AMP zorgt ervoor dat mobiele websites aanzienlijk beter presteren, ongeacht het apparaat waar ze op bekeken worden. Het uiteindelijke doel van het AMP Project is dan ook om een sneller mobiel web te realiseren. Maar behalve snellere laadtijden op alle mobiele apparaten heeft het AMP project nog een ander doel, namelijk het beperken van storende elementen die een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring. Advertenties dus. Advertenties kunnen op een AMP-ready webpagina alleen worden aangeroepen met een zogeheten ‘amp-ad’ element, en adverteerders worden gestimuleerd om advertentie formats te gebruiken die niet afdoen aan de gebruikerservaring. 

Hoe ziet een AMP pagina eruit?

AMP wordt toegepast op statische webpagina’s, oftewel webpagina’s die nauwelijks interactieve elementen bevatten. Een AMP pagina dus geeft alleen de minimaal benodigde informatie weer. 

Een AMP pagina is in feite een gesimplificeerde versie is van de ‘gewone’ HTML pagina die bezoekers op hun computer of laptop zien. Dat betekent dat de oorspronkelijke website grotendeels bepaald hoe een AMP pagina eruit komt te zien. Hij zal in grote lijnen hetzelfde zijn, alleen dan zonder toeters en bellen. Dat betekent ook minder branding en styling. 

Hoe werkt AMP precies?

Een AMP pagina bestaat grofweg uit drie technische elementen:

 • AMP HTML
  Het AMP project draait op een eigen framework: AMP HTML. Dit is ‘gewone’ HTML, maar dan met bepaalde restricties. Ook is er aanvullende HTML met speciale AMP eigenschappen aan toegevoegd.
 • AMP JavaScript
  JavaScript is niet toegestaan op AMP pagina’s, tenzij het gaat om een externe JavaScript bron. Omdat alle externe bronnen bij een AMP pagina asynchroon worden geladen, zorgt dit dat de pagina sneller gerenderd kan worden. 
 • Google AMP Cache
  Een AMP pagina wordt door Google gecached en vervolgens via een proxy-gebaseerd content delivery network (CDN) uitgeserveerd.

Een AMP pagina is zo opgebouwd dat inhoud die van essentieel belang is (de teksten) als eerst worden geladen. Pas daarna worden de minder belangrijke elementen (foto’s en advertenties) geladen. Elementen die als overbodig worden beschouwd, worden in hun geheel weggelaten.

Aan welke voorwaarden moet een AMP pagina voldoen?

 • Een AMP pagina moet aan een aantal strikte richtlijnen voldoen, te weten:
 • Een AMP-pagina moet gebouwd zijn met AMP HTML;
 • Gebruikers moeten op een AMP pagina waar mogelijk dezelfde content te zien krijgen en dezelfde acties kunnen uitvoeren als op de oorspronkelijke webpagina;
 • Elke AMP pagina moet een logische URL structuur hebben;
 • Een AMP pagina moet geldig zijn. Webpagina’s met ongeldige AMP komen niet in aanmerking voor een aantal functies in Google Zoeken;
 • U moet zich houden aan Google’s beleid van gestructureerde gegevens.

Google heeft al deze richtlijnen uitgebreid gedocumenteerd en voorzien van een heldere uitleg.

Zitten er ook nadelen aan een AMP pagina?

Ja, AMP heeft ook een aantal nadelen:

 • Strenge richtlijnen: De in de vorige alinea genoemde richtlijnen zijn niet voor iedereen haalbaar. Een AMP pagina laten maken vraagt om de nodige expertise, dus u zult hier een specialist voor moeten inschakelen.
 • Niet voor elke website geschikt: AMP is niet geschikt voor websites waarbij de focus ligt op interactie en zwaardere functionaliteiten. Als een bezoeker zich op een AMP pagina bevind en hij een product in een winkelwagentje wil plaatsen, wordt hij weer doorgestuurd naar de ‘gewone’ mobiele website.
 • Alleen voor mobiel: Een AMP pagina wordt alleen weergegeven wanneer de betreffende pagina vanaf een mobiel apparaat wordt bezocht. Het toepassen van AMP zorgt er dus niet voor dat de desktop-versie van uw website ook sneller wordt.
 • Beperkte branding: Omdat een AMP pagina alleen de meest cruciale informatie bevat, heeft u minder mogelijkheden op het gebied van branding. En dus ook minder opties om uw onderneming op het mobiele web van de concurrentie te onderscheiden.
 • Beperkte conversie mogelijkheden: Het gebrek aan JavaScript en andere programmeertalen zorgt ervoor dat veel conversie tools (nog) niet beschikbaar zijn voor AMP pagina’s. En converteren is nu eenmaal een stuk lastiger zonder uw vertrouwde formulieren, opt-ins, pop-ups en CTA’s.

Waarom een AMP pagina laten maken?

Wellicht heeft u zelf een gloednieuwe smartphone, een snelle 4G verbinding en de beste WiFi die er is. In dat geval zult u relatief weinig last hebben van traag ladende mobiele websites. Maar er zijn nog altijd tal van mensen die geen nieuwe smartphones hebben, en het moeten doen met langzame mobiele verbindingen of zich in een gebied met minder goede verbindingen bevinden. Zij kunnen behoorlijk gefrustreerd raken als uw website er te lang over doet om te laden. Sterker nog, de kans is heel groot dat zij dan gewoon wegklikken. Om deze gebruikers tegemoet te komen is een AMP pagina laten maken een heel goed idee. 

Het is ook aan te raden omdat internetgebruikers simpelweg steeds veeleisender worden. 

Wist u dat 47% van de mobiele internetgebruikers verwacht dat een webpagina binnen 2 seconden geladen wordt? Een webpagina die niet binnen drie seconden geladen is, wordt door 40% van de bezoekers zonder pardon weg geklikt. 

Maar er is nog een andere reden om over te gaan tot AMP integratie. Ondanks het feit dat het AMP Project niet de enige oplossing is die specifiek is ontwikkeld voor het optimaliseren van mobiele webpagina’s, bevindt het zich vanzelfsprekend wel in een goede positie. Google heeft haar algoritmes zo aangepast op een manier dat AMP pagina’s een hogere positie krijgen in de zoekresultaten dan webpagina’s zonder AMP. Daarbij worden AMP pagina’s direct door Google gecached, zonder dat men hier voor hoeft te betalen. 

En dan hebben we het nog niet eens gehad over tech giganten zoals WordPress.com, Adobe Analytics, Twitter, Pinterest en LinkedIn die hun steun verlenen aan het AMP Project. 

Websites die geen gebruik maken van AMP zullen in de toekomst steeds vaker door Google worden benadeeld en worden lager in de zoekresultaten weergegeven. Een AMP pagina laten maken is zeer belangrijk voor uw ranking.

Is het verstandig de ontwikkeling van een AMP pagina uit te besteden? 

Ja, dat is het zeker. Ondanks het feit dat het AMP Project nog relatief jong is - AMP pagina’s worden pas sinds februari 2016 in Google Zoeken geïntegreerd - is het belangrijk dat de ontwikkeling van uw AMP pagina vanaf het begin op de juiste manier aanpakt. Op die manier kunt u namelijk sneller profiteren van een hogere score in Google. 

Zoals u in dit artikel heeft kunnen lezen moet een AMP pagina aan een aantal belangrijke richtlijnen voldoen. Het is dan ook belangrijk dat u een AMP pagina laat maken voor een specialist die over de nodige kennis en ervaring beschikt. 

Meer weten over AMP?

Wilt u ook een AMP pagina laten maken? Neemt u dan gerust contact met ons op via telefoonnummer 020-3080108 of stuur een mailtje naar info@80si.com. Wilt u direct een offerte aanvragen dan kunt u dit doen via de link rechtsboven op deze pagina.

Geïnteresseerd?

Heeft u interesse in een van de diensten die wij aanbieden? Vraag direct een offerte aan, we behandelen uw aanvraag zo snel mogelijk.

Direct offerte aanvragen


Gerelateerde pagina's