AMP website ontwikkelen

Om het mobiele World Wide Web sneller en gebruiksvriendelijker te maken, heeft Google in oktober 2015 een nieuw initiatief gelanceerd: het AMP Project. AMP (Accelerated Mobile Pages) is een open source framework waarmee webpagina’s ontwikkeld kunnen worden die aanzienlijk sneller laden op mobiele apparaten dan standaard HTML pagina’s. Op deze pagina vertellen we u wat u moet weten met betrekking tot een AMP website (laten) ontwikkelen.

Hoe ziet een AMP website eruit?

AMP websites worden gebouwd met behulp van drie belangrijke componenten: AMP HTML (dit is ‘gewone’ HTML, maar dan met een aantal beperkingen), AMP JS (alleen JavaScript uit de AMP JS bibliotheek is toegestaan) en AMP Cache (de Google AMP Cache wordt gebruikt om gecachete AMP pagina’s te serveren). Dat klinkt wellicht allemaal wat abstract, en is ook helemaal niet interessant als u zelf geen website ontwikkelaar bent. Wat u wilt weten is hoe een AMP website er aan de ‘voorkant’ uitziet.

AMP wordt toegepast op statische webpagina’s, dus webpagina’s die geen interactieve elementen bevatten. Hoe een AMP website er precies uit komt te zien is natuurlijk afhankelijk van de oorspronkelijke website, maar het komt erop neer dat een AMP pagina een gesimplificeerde versie is van de ‘gewone’ HTML pagina. De biologische versie zonder alle toevoegingen, zeg maar. Alle elementen van een AMP pagina worden direct geladen, wat een veel snellere website en dus een veel betere gebruikerservaring oplevert. 

Hoe herkent u een AMP website in de zoekresultaten van Google? Wel, een AMP website ziet er hetzelfde uit als elke andere website - u ziet de titel van de website in het blauw en de website URL in het groen, met daaronder de meta beschrijving in het zwart. Het enige verschil is dat een AMP website in de zoekresultaten voorzien is van een klein lichtflits icoontje.

Waarom een AMP website ontwikkelen?

Wellicht bent u in de veronderstelling dat uw website wel snel genoeg is, en dat het niet nodig is om AMP te integreren. Toch is het erg belangrijk om AMP integratie te overwegen. Ten eerste omdat de huidige internetgebruiker steeds veeleisender wordt. Onderzoek heeft uitgewezen dat 47% van de mobiele internetgebruikers verwacht dat een webpagina binnen 2 seconden is geladen. En een website die er langer dan 3 seconden over doet om te laden, wordt door 40% van de mensen direct weg geklikt. Maar er is nog een andere reden om over te gaan tot AMP integratie. Google heeft haar algoritmes namelijk aangepast op een manier dat websites die van AMP gebruik maken, een hogere positie krijgen in de mobiele zoekresultaten dan websites die geen gebruik maken van AMP. Met andere woorden: AMP websites worden voorgetrokken.

We willen ook nog even benadrukken dat een AMP website niet bedoeld is om uw huidige website te vervangen; bezoekers die uw website niet via een mobiel apparaat bezoeken, worden namelijk gewoon naar de oorspronkelijke webpagina’s doorgestuurd. U kunt een AMP website dus zien als een soort vangnet voor al uw mobiele bezoekers, dat hen opvangt met het doel om hen zo goed en snel mogelijk te kunnen bedienen.

Aan welke voorwaarden moet een AMP website voldoen?

Alle richtlijnen voor het ontwikkelen van een Google-vriendelijke website zijn ook van toepassing op AMP websites. Maar een AMP website moet aan een aantal belangrijke aanvullende voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden hebben we kort voor u op een rijtje gezet:

 • Elke AMP website moet ontwikkeld zijn met behulp van AMP HTML
  AMP HTML is HTML met specifieke beperkingen.
 • Er moet voldoende overeenkomst zijn met de canonieke webpagina’s
  Waar mogelijk moeten gebruikers op de webpagina’s van uw AMP website dezelfde content te zien krijgen en dezelfde acties kunnen uitvoeren, als op de bijbehorende canonieke (‘gewone’) pagina's.
 • Elke AMP pagina moet een logische URL-structuur hebben
  En die URL-structuur moet vooral voor de gebruiker logisch zijn. Als de URL van de canonieke pagina mijnwebsite.nl/diensten is, dan moet de URL van de AMP pagina iets zijn in de trant van amp.mijnwebsite.nl/diensten. De gebruikte AMP-URL mag geen verwarring veroorzaken bij de gebruiker.
 • De AMP website moet geldig zijn
  Webpagina's met ongeldige AMP komen namelijk niet in aanmerking voor bepaalde functies van Google Zoeken.
 • Het beleid van gestructureerde gegevens moet in acht worden genomen
  Google heeft dit beleid uitvoerig beschreven in haar handleiding voor ontwikkelaars.

Hoe kan ik de prestaties van mijn AMP website volgen?

Een AMP website laten ontwikkelen is slechts het begin. Als de AMP website eenmaal live staat, dan wilt u natuurlijk wel weten hoe deze presteert! De prestaties van uw ‘gewone’ website meet u waarschijnlijk al met behulp van Google Analytics. Dat kunt u ook met uw AMP website doen; hiervoor is een speciale AMP Analytics tag in het leven geroepen. De beschikbaarheid van statistieken voor AMP websites is nog enigszins beperkt vergeleken met de statistieken voor canonieke pagina’s, maar hier komt geleidelijk aan verandering in.

Wat zijn de beperkingen van een AMP website?

Als u een AMP website wilt laten ontwikkelen, dan wilt u natuurlijk ook op de hoogte zijn van eventuele beperkingen van AMP. U profiteert met AMP van aanzienlijke snellere laadtijden, maar dat betekent wel:

 • Beperkte visuele elementen
  Omdat AMP pagina’s uitsluitend de meest noodzakelijke elementen bevatten, kan het zijn dat bepaalde visuele elementen op uw AMP website wellicht nog maar deels of helemaal niet meer zichtbaar zijn. Een AMP website is in feite de ‘uitgeklede’ versie van uw gewone website. Dit maakt het lastiger om uzelf op uw AMP website van de concurrentie te onderscheiden middels design – de focus komt hier echt op de content te liggen.
 • Beperkte functionaliteit
  Op een AMP website worden ook verschillende functionaliteiten uitgeschakeld. Pop-ups, opt-ins en formulieren worden bijvoorbeeld niet weergegeven. U zult dus opnieuw moeten gaan nadenken over wat u kunt doen om bezoekers te converteren.
 • Beperkte ondersteuning voor advertenties
  Veel websites zijn voor hun omzet afhankelijk van advertenties. Maar uw standaard advertenties worden op een AMP pagina niet weergegeven. AMP biedt op dit moment slechts een beperkte ondersteuning voor advertenties.

U moet er ook rekening mee houden dat AMP geen magisch middeltje is. Het mag er dan voor zorgen dat mobiele websites aanzienlijk sneller laden, maar dat wil nog niet zeggen dat u dan meteen op #1 in de zoekresultaten van Google komt te staan. Goed scoren in Google is nu eenmaal een doorlopend proces dat veel tijd en geduld vergt, alsmede kwalitatief hoogwaardige, unieke content. Dit is net zo belangrijk als snelle laadtijden.

Ontwikkeling AMP website uitbesteden

Het AMP Project is een wereldwijd initiatief, waarbij we allemaal naar hetzelfde doel toe werken: een beter, sneller mobiel web. Ondanks het feit dat AMP nog een relatief nieuw concept is (AMP pagina’s worden pas sinds februari 2016 in Google Search geïntegreerd) is het belangrijk om de ontwikkeling van uw AMP website direct goed aan te pakken, zodat u zo snel mogelijk kunt profiteren van een betere score in Google. Niet elk internetbureau heeft ervaring met AMP. Het is daarom van essentieel belang dat u voor de ontwikkeling van uw AMP website een specialist inschakelt die ervaring heeft met AMP websites. 

Laat ons uw AMP website ontwikkelen!

Er zijn verschillende manieren om Accelerated Mobile Pages op uw website te integreren. Wij kunnen u hierbij helpen. Voor meer informatie kunt u ons bellen op telefoonnummer 020-3080108 of een mailtje sturen naar info@80si.com. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen. 

Geïnteresseerd?

Heeft u interesse in een van de diensten die wij aanbieden? Vraag direct een offerte aan, we behandelen uw aanvraag zo snel mogelijk.

Direct offerte aanvragen


Gerelateerde pagina's