Wat is een penetration test?

Een penetration test (ook wel simpelweg een pen test of ethical hacking genoemd) is een gesimuleerde aanval op een computersysteem of applicatie, met als doel kwetsbaarheden in de beveiliging te vinden. Een penetration test is echter niet hetzelfde als een reguliere scan of een veiligheidsassessment. 

Het gaat namelijk verder dan alleen het identificeren van kwetsbaarheden. Een pentester tracht de gevonden kwetsbaarheden actief te exploiteren om te bewijzen (of te ontkrachten) aan welke gevaren de IT-systemen, data, medewerkers en/of fysieke beveiliging van een organisatie wordt blootgesteld. Op die manier krijgt u inzicht in de zwakke plekken van uw systemen en weet u wat u kunt doen om deze beter te beveiligen, voordat hackers er gebruik van kunnen maken. 

De menselijke geest

Hoewel er tijdens een penetration test wellicht gebruik wordt gemaakt van een aantal geautomatiseerde tools en processen, ligt de focus uiteindelijk op het team van testers, hun ervaring, en de vaardigheden die zij benutten in de context van een actieve aanval op uw organisatie. Zelfs zeer geavanceerde netwerken die gebruik maken van geautomatiseerde counter-measure technologieën zijn vaak nog altijd kwetsbaar voor de unieke aard van de menselijke geest. De menselijk geest is namelijk in staat om lateraal te denken, om buiten de kaders te denken, om te analyseren en te synthetiseren. En de menselijke geest is bewapend met beweegredenen en vastberadenheid. Het is mogelijk dat uw huidige computergestuurde beveiligingssystemen hier niet op berekend zijn. Met een penetration test kunt u hier uitsluitsel over krijgen. 

Het doel van een penetration test

Een penetration test is ontworpen om antwoord te geven op de vraag: “Wat is de reële effectiviteit van mijn huidige veiligheidsmaatregelen tegen een actieve, menselijke en vaardige aanvaller?” 

Een penetration test kan helpen om vast te stellen of een systeem kwetsbaar is voor aanvallen en of de bestaande verdedigingssystemen toereikend zijn. Penetration test rapporten kunnen ook potentiele consequenties voor de organisatie in kaart te brengen, en suggesties doen voor tegenmaatregelen om de risico’s te reduceren. 

Meer weten over penetration testing?

Wilt u graag meer weten over penetration testing en wat wij op dit gebied voor u kunnen betekenen? Vraag dan gerust informatie bij ons aan! U kunt ons bellen op telefoonnummer 020-3080108 of een mailtje sturen naar info@80si.com. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen. Via de link rechtsboven op deze pagina is het ook mogelijk om direct een vrijblijvende offerte aan te vragen.

Geïnteresseerd?

Heeft u interesse in een van de diensten die wij aanbieden? Vraag direct een offerte aan, we behandelen uw aanvraag zo snel mogelijk.

Direct offerte aanvragen


Gerelateerde pagina's