Google Keyword Research

30-minuten keyword onderzoek: de handleiding voor luie schrijvers

Als contentschrijver weet je precies hoe je een tekst moet schrijven die zowel zoekmachines als bezoekers aanspreekt, wat de beste permalink-structuur voor een pagina is, en hoe een goede meta-beschrijving eruitziet. Maar hoe zit het eigenlijk met het uitvoeren van keyword onderzoek? Haal je daar wel alles uit wat erin zit?

Het feit dat je kunt achterhalen hoeveel mensen per maand ergens naar zoeken, welke zoekwoorden ze gebruiken en welke vragen ze stellen, is simpelweg geweldig. Keyword onderzoek hoeft, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, helemaal niet ingewikkeld te zijn of veel tijd te kosten. Een 30-minuten durend keyword onderzoek kan geweldige inzichten verstrekken – inzichten die ervoor kunnen zorgen dat je een veel breder publiek kunt aanspreken, meer bezoekers kunt trekken en dus ook meer conversies kunt realiseren. 

In dit artikel bespreken we vijf effectieve keyword onderzoeksmethodes, waar je binnen een half uurtje mee klaar kunt zijn.

#1. Blogcategorie keyword onderzoek

Het doel van blogcategorie keyword onderzoek is het identificeren van 5 tot 10 blog categorieën die je kunnen helpen scoren op populaire onderwerpen, je bezoekers de mogelijkheid bieden om meer relevante content op je site te vinden, en je blog beter te organiseren. 

Hoe pak je het aan: Kijk naar de beste, meest bezochte websites in jouw vakgebied, en identificeer de meest gebruikte blog categorieën. Je kunt hierbij gebruik maken van Advanced Google Search Operators om wat verder te kijken. Ook Google Suggest is een hele goede. Typ een basic keyword in Google. Druk niet op enter, maar noteer de drop-down zoeksuggesties die worden gegeven. Op deze manier krijg je een mooi overzicht van de meest populaire keywords omtrent dat onderwerp. Vervolgens is het tijd om vast te stellen op welke categorieën maandelijks het meest gezocht wordt. De twee belangrijkste tools voor het bekijken van het gemiddelde maandelijkse zoekvolume (hoeveel keer per maand er op een bepaald keyword wordt gezocht) zijn Google Keyword Planner en Moz Keyword Explorer. Bij Google Keyword Planner bijvoorbeeld, kopieer en plak je je lijst met keywords in de box onder ‘Enter one or more of the following ’ en klik je op ‘Get Ideas ’. Als je eenmaal klaar bent, bekijk je welke onderwerpen het meest populair zijn én het meest relevant voor jouw TYPO3 website.

#2: FAQ keyword onderzoek

Het beantwoorden van de vragen over jouw product of dienst waar het meest op gezocht wordt, heeft veel toegevoegde waarde voor je bezoekers en zet jou in de markt als een expert in je vakgebied.

Hoe pak je het aan: Om de meest gestelde vragen omtrent een bepaald onderwerp te achterhalen, kun je gebruik maken van AnswerThePublic.com. Je voert simpelweg je product of dienst in de zoekbalk in, en vervolgens krijg je een fantastisch vragen-wiel met talloze suggesties te zien. De visuals zijn leuk, maar de website maakt het je ook makkelijk door je de mogelijkheid te bieden de vragen met één klik op een knop naar een CSV-bestand of Google Sheet te exporteren, en de niet-relevante vragen te verwijderen. 

Wat je eventueel ook nog kunt doen is Moz Keyword Explorer gebruiken en ‘display keyword suggestions ’ filteren op ‘are questions ’. Maak je niet te druk over het evalueren van zoekvolumes; vragen zijn doorgaans long-tail, wat betekent dat ze een lager zoekvolume hebben en er makkelijker op te scoren is. Je kunt nu je nieuwe vragen aan een FAQ pagina toevoegen. Zorg er wel voor dat je dubbele vragen vermijdt.

#3: Competitief content onderzoek

Door je concurrenten nauwlettend in de gaten te houden kun je heel veel waardevolle informatie achterhalen, en die weer in je eigen voordeel gebruiken wanneer je bijvoorbeeld een Magento webwinkel beheert. 

Natuurlijk wil je optimaal kunnen inspelen op seizoensafhankelijke zoekopdrachten en competitieve content voor de populariteit een hoogtepunt bereikt. Daarvoor kun je gebruik maken van Google Trends.

#4: Keyword bereik uitbreiden

De kans is groot dat je bij het schrijven van content regelmatig op dezelfde keywords mikt. Maar het uitbreiden van de actuele inhoud van je website zal ervoor zorgen dat je SEO-bereik veel groter wordt. 

Hoe pak je het aan: Voor keyword suggesties kun je de Chrome add-on MozBar downloaden. Nadat je MozBar geactiveerd hebt, voer je je primaire keyword in en klik je op ‘Optimize ’. Als je vervolgens op ‘On-Page Content Suggestions ’ klikt, krijg je een overzicht van allerlei content integratie ideeën voor je webpagina.

Wees wel kritisch met betrekking tot de onderwerpen die je wil integreren; het forceren van niet-relevante content voor SEO-doeleinden zal uiteindelijk alleen maar een averechts effect hebben. Bekijk de onderwerpen en bedenk welke van de onderwerpen toegevoegde waarde hebben voor je doelgroep. Vervolgens kun je een plan opstellen om die onderwerpen op natuurlijke, logische wijze in de content te integreren.

#5: Op de hoogte blijven van Google

Er is een sterke stijging in het aantal “no-click” zoekopdrachten in Google. Een no-click zoekopdracht doet zich voor wanneer mensen ergens naar zoeken en hun antwoord vinden zonder dat ze op een zoekresultaat hoeven te klikken. Om een voorbeeld te geven: Als je zoekt op “weer Amsterdam” zal Google (boven de organische zoekresultaten) het weer van vandaag laten zien, inclusief de vooruitzichten voor de komende 8 dagen. Dat is voor veel mensen voldoende, en zij zullen dan ook niet verder klikken. Dat resulteert dus in een no-click zoekopdracht.

Omdat Google middels het toepassen van zogeheten ‘Featured Snippets ’ steeds meer antwoorden op zoekopdrachten verstrekt, zal het aantal no-click zoekopdrachten alleen maar toenemen. Dergelijke Featured Snippets worden niet alleen weergegeven als je zoekt naar weersvoorspellingen, maar ook als je bijvoorbeeld een veelgestelde vraag stelt. Een samenvatting van het antwoord op die vraag wordt in een zogeheten ‘Answer box ’ weergegeven: een speciaal blok boven de zoekresultaten. Featured Snippets staan altijd helemaal bovenaan de organische zoekresultaten, dus tellen in feite als positie #0. Omdat Google slechts een samenvatting van het antwoord op de vraag weergeeft, klikken nieuwsgierige gebruikers vaak verder door naar de betreffende website. Dat betekent dat Featured Snippets zeer bevorderlijk zijn voor de Click-Through Rate (CTR). 

Hoe pak je het aan: Als je weet welke Featured Snippets het vaakst worden weergegeven bij zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan jouw product of dienst, kun je je content en website hiervoor optimaliseren. Omdat Featured Snippets vooralsnog voornamelijk worden weergegeven bij informatieve zoekopdrachten die beginnen met ‘Wat ’, ‘Hoe ’ of ‘Hoeveel ’, moet je aan Google laten zien dat jouw website de antwoorden op die vragen biedt. Een goede manier om dit te doen is door een kennisbank aan te maken op je website; hiermee laat je Google zien dat je een autoriteit binnen je vakgebied bent. Zorg ervoor dat de kennisbank op een logische, gestructureerde manier is opgebouwd, met hoofdcategorieën en subcategorieën, en dat Google de kennisbank ook als zodanig kan herkennen.