Facebook pagina opzetten

Facebooktips voor beginners

Facebook heeft een enorme invloed op ons dagelijks leven. Het sociale netwerk heeft wereldwijd meer dan 1.23 miljard dagelijks actieve gebruikers, en dat aantal neemt alleen maar toe; elke seconde worden er vijf nieuwe profielen aangemaakt. Bedrijven die niet actief zijn op Facebook lopen dus zeer grote kansen mis! Maar hoe kun je dat het beste aanpakken, zo’n zakelijke Facebookpagina? In dit artikel geven we je de beste Facebooktips voor beginners!

#1. Maak een zakelijke Facebookpagina aan

Laten we beginnen bij het begin. Je moet een zakelijke Facebookpagina aanmaken – geen persoonlijk profiel – om je onderneming te vertegenwoordigen. Zakelijke pagina’s zien er min of meer hetzelfde uit als persoonlijke profielen, maar zijn uitgerust met een aantal unieke tools waar jij je voordeel mee kunt doen. In de Algemene Voorwaarden van Facebook staat overigens ook vermeld dat het niet toegestaan is om een persoonlijk account te gebruiken voor iets anders dan die persoon. Als je al een ‘gewoon’ profiel voor je onderneming hebt, dan kun je dit gelukkig heel eenvoudig converteren naar een zakelijke pagina. Het opzetten van een Facebook pagina is sowieso heel simpel. Kwestie van stap-voor-stap de instructies volgen!

#2. Optimaliseer je profielfoto en omslagafbeelding

Kies een simpele maar herkenbare profielfoto, zoals je bedrijfslogo (of een headshot van jezelf als je solopreneur bent). Die herkenbaarheid is belangrijk om gevonden en geliked te worden, met name in Facebook Search. Je profielfoto wordt niet alleen bovenaan je Facebook pagina weergegeven, maar ook naast al je Facebook updates. De vereiste afmetingen van je profielfoto zijn 180 X 180 pixels.

De omslagafbeelding, die bovenaan je zakelijke pagina wordt weergegeven, kun je optimaliseren voor afmetingen van 851 X 315 pixels.

#3. Vergeet de Info sectie niet

De Info sectie is vaak de eerste plek waar mensen kijken als ze meer over je te weten willen komen. Aan de linkerkant van je pagina, onder je profielfoto, staat een preview, maar men kan ook naar de volledige sectie navigeren door op het Info tabblad te klikken. Geef een korte maar krachtige beschrijving van je onderneming, zodat bezoekers een idee krijgen van wat je doet voor ze besluiten je pagina te liken. 

#4. Zorg dat het de moeite waard is om je updates in de gaten te houden

Het is de bedoeling dat de mensen die je volgen en je pagina liken naar je updates uit gaan kijken. Dit kun je bereiken door interessante en waardevolle content te posten en je volgers af en toe te belonen met bijvoorbeeld kortingsacties, cadeautjes of competities.

#5. Voeg altijd een afbeelding aan je update toe

Niet elke Facebook-expert zal het hiermee eens zijn, maar meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat het aantal click-throughs, likes en reacties vrijwel in alle gevallen hoger is als de update een afbeelding of video bevat.

#6. Verdien de “Zeer ontvankelijk voor berichten” badge

Als je snel reageert op gebruikers die je privé-berichten op Facebook sturen, dan kun je de zogeheten “Zeer ontvankelijk voor berichten” badge verdienen. Deze badge verschijnt onder de omslagafbeelding van je pagina als je gedurende 7 dagen een reactiepercentage van 90% en een gemiddelde reactietijd van 15 minuten hebt. Die badge geeft gebruikers aan dat je aandacht hebt voor je volgers.

#7. Gebruik Facebook Insights

Facebook Insights is de ingebouwde analytics tool van Facebook, die interessante data verstrekt met betrekking tot pagina bezoeken en betrekking. Door die data in de gaten te houden kan je erachter komen welke content de meeste interactie oplevert, bij wat voor soort updates er het vaakst wordt doorgeklikt, op welke punten er ruimte is voor verbetering, enzovoorts.