Snelheidsoptimalisatie Magento webwinkel

Magento is een van de meest gebruikte e-commerce platformen op het World Wide Web. Volgens BuiltWith maakt 16% van de top 100.000 e-commerce sites gebruik van Magento – 22% als we Magento Enterprise er ook bij optellen. WooCommerce, de e-commerce extensie van WordPress, staat met 12% op de tweede plaats. Een van de belangrijkste factoren voor het succes van je webwinkel is snelheid. In dit artikel vertellen we je wat je moet weten over snelheidsoptimalisatie van je Magento webwinkel, en leggen we uit wat je kunt doen om te zorgen dat Magento zo snel mogelijk blijft werken.

Waarom snelheidsoptimalisatie voor je Magento webwinkel?

Er zullen ongetwijfeld een heleboel verschillende bezoekers naar je webwinkel komen. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze hebben een hekel aan trage websites! Laadt een pagina niet snel genoeg? Dan klikken ze die gewoon weg! Voor e-commerce websites zijn snelle laadtijden nog belangrijker. Onderzoek heeft uitgewezen dat een vertraging van een halve seconde al in 20% minder webverkeer kan resulteren. Dat betekent ook minder page views, minder conversies, minder tevreden klanten… en ja, ook minder sales. Snelheidsoptimalisatie biedt eigenlijk alleen maar voordelen: meer bezoekers, een betere ranking in zoekmachines, een lager bounce percentage, een verbeterde gebruikerservaring en meer conversies.

Wat kun je doen aan snelheidsoptimalisatie om je Magento webwinkel sneller te maken?

#1. Zorg dat je webwinkel altijd op de nieuwste versie van Magento draait

MagentoOmdat Magento updates voornamelijk bug fixes en performance verbeteringen bevatten, is het van essentieel belang dat je webwinkel altijd op de meest recente Magento versie draait. 

Er zijn meerdere stappen die je moet doorlopen bij het updaten van een Magento installatie:

 • Maak altijd eerst een volledige backup van je webwinkel.
 • Log in op de Magento backend en navigeer naar System > Tools > Web Setup Wizard.
 • Kies voor ‘System Upgrade’ en volg de stappen in de wizard.

#2. Update al je Magento extensies

 • Update je extensiesZorg ook bij het updaten van je extensies dat je eerst een volledige backup van je webwinkel maakt.
 • Log in op de Magento backend, ga naar Manage Existing Extensions en klik op Check For Updates.
 • Selecteer de extensies die je kunt updaten (te herkennen aan een gele achtergrondkleur) en klik onderaan de pagina op Commit Changes

#3. Maak gebruik van caching

Caching zorgt ervoor dat berekeningen sneller uitgevoerd kunnen worden, waardoor je webwinkel sneller wordt. We onderscheiden verschillende vormen van caching, waaronder browser caching, pagina caching en Gzip compressie. Zorg er om te beginnen voor dat alle Cache Types ingeschakeld zijn. Dit doe je bij System > Cache Management. Hoewel Magento een ingebouwde caching module heeft, lijken de oplossingen van derde partijen de beste resultaten op te leveren. Het is dus zeker de moeite waard om eens wat Magento caching extensies uit te proberen.

#4. Optimaliseer je afbeeldingen

Afbeeldingen zijn verantwoordelijk voor gemiddeld 56% van het ‘gewicht’ van een webpagina. Het optimaliseren van je productafbeeldingen kan je webwinkel dan ook een stuk sneller maken! Je kunt je productafbeeldingen voor het uploaden handmatig comprimeren met een tool zoals Photoshop, maar als je veel productafbeeldingen hebt is het raadzaam om een extensie te gebruiken die in staat is om ze automatisch te optimaliseren. Voor gebruikers van Magento 1 zijn er bijvoorbeeld de Compress JPEG & PNG Images extensie en de JS + CSS Compressor + Image Optimization extensie verkrijgbaar. Magento 2 gebruikers kunnen de Image Optimizer for Magento 2 benutten.

#5. Schoon regelmatig je Magento Database en Logs op

Magento is standaard zo ingesteld dat logs 180 dagen bewaard blijven. Dat kan ervoor zorgen dat je database behoorlijk groot wordt. Om ruimte te besparen kun je het aantal dagen aanpassen naar bijvoorbeeld 14 dagen. Dit doe je als volgt:

 • Ga naar Stores > Configuration > Advanced > System > Log.
 • Onder ‘Save Log, Days’ stel je het aantal dagen dat je wil dat logs bewaard blijven.
 • Klik op ‘Save Config.’

Je kunt er ook voor kiezen om je database handmatig op te schonen door de log tabellen te legen:

 • Log in op phpMyAdmin en selecteer alle log_% tabellen.
 • Selecteer ‘Empty’ uit het dropdown menu.
 • Klik op ‘Yes’ wanneer het systeem vraagt of je echt de tabellen wilt legen.

#6. Beperk het aantal extensies en modules tot een minimum

Net als bij WordPress en ieder ander platform geldt dat hoe meer extensies je hebt geïnstalleerd, hoe meer http verzoeken er plaatsvinden, en hoe meer extra CSS en Javascript bestanden er geladen moeten worden. Ook dat kan leiden tot een vertraging van de laadtijden van je webpagina’s. Het is daarom aan te raden om alleen de Magento extensies te installeren die je echt nodig hebt, en extensies die je niet (meer) gebruikt te verwijderen. Daarnaast is het slim om modules die je niet gebruikt uit te schakelen:

 • Ga naar Stores > Configuration > Advanced.
 • Selecteer bij de modules die je niet gebruikt ‘Disable’ uit het dropdown menu.
 • Klik vervolgens op ‘Save Config.’

#7. Gebruik een PHP Accelerator

PHPHet gebruiken van een PHP Accelerator is in feite ook een vorm van caching. PHP Accelerators verhogen de prestaties van PHP scripts door ze in een gecomprimeerde staat te cachen. Er zijn verschillende PHP Accelerators die je kunt gebruiken voor de snelheidsoptimalisatie van je Magento webwinkel, zoals bijvoorbeeld APC, Xcache en eAccelerator.

#8. Configureer je MySQL instellingen

MySQLMySQL heeft een eigen ‘query cache’ die in Magento wordt gebruikt om dynamische webpagina’s en content te genereren, en tegelijkertijd de performance van de pagina’s te verbeteren. Enkele aanbevolen instellingen voor het My.cnf bestand:

query_cache_type = 1

query_cache_size = 32M

query_cache_limit= 2M

#9. Kies voor een snelle webhost

Als je bezig bent met snelheidsoptimalisatie van een Magento webwinkel is het ook aan te raden om eens kritisch naar je huidige webhost te kijken. Voldoet deze nog wel aan je eisen? Of is het misschien toch tijd om over te stappen? Een snelle en betrouwbare webhost kan een enorm verschil maken. Laat de goedkope opties achterwege en wees bereid om wat meer geld in je webhost te investeren. Het is het zeker waard! 

Tot slot over Magento Snelheidsoptimalisatie

Voor veel mensen zijn de bovenstaande werkzaamheden behoorlijk overweldigend. Heb jij ook behoefte aan deskundig advies met betrekking tot snelheidsoptimalisatie? Of wil je een Magento specialist inschakelen om je webwinkel te optimaliseren? Neem dan contact op met 80’s Interactive! Als ervaren Magento specialist helpen we je graag om je webwinkel op alle vlakken te verbeteren!