ZZP’er wint zaak tegen dubieuze domeinnaam verkoper – maar er zijn nog veel meer gedupeerden

Afgelopen dinsdag maakte FNV Zelfstandigen bekend dat een ZZP’er een zaak had gewonnen tegen Trademark Office. De Groningse organisatie, die domeinnamen verkoopt, had de ondernemer misleid, zo bepaalde de rechter. Maar er zijn nog tientallen andere gedupeerden. En het lijkt er niet op dat het bedrijf zijn wanpraktijken wil stopzetten.  

Agressieve verkooptechnieken en misleiding

Trademark Office benadert ondernemers telefonisch met de boodschap dat de .com-, .eu- of .info-variant van hun website door een derde geregistreerd dreigt te worden. Ze vertellen dan dat ze dit kunnen voorkomen als de ondernemer meteen via hen de betreffende domeinnaam registreert. Maar het gaat hier niet om een tientje per domeinnaam. De domeinnaam moet meteen voor minimaal tien jaar worden vastgelegd. Dat tikt behoorlijk aan. De medewerkers bellen klanten ook regelmatig op om erop aan te dringen dat de factuur nog betaald moet worden. Voor ondernemers die niet op tijd betalen, heeft Trademark Office zelfs een eigen incassobureau opgericht. 

In de zaak waar eerder deze maand uitspraak over werd gedaan, moest de ZZP’er een rekening van €359,98 betalen voor een domeinregistratie van tien jaar. De kantonrechter bepaalde dat Trademark Office niet in staat is om te bewijzen dat er een derde geïnteresseerd was in de domeinnaam. Volgens hem was het overduidelijk dat er druk werd uitgeoefend door het concern en dat het bedrijf ondernemers op het verkeerde been heeft gezet.

‘Eerste registratierecht’ bestaat niet

Trademark Office probeert ondernemers die de .nl extensie van een domeinnaam hebben gekocht, over te halen om ook de .com of .eu variant via hen aan te schaffen. Volgens hen heeft de betreffende ondernemer een zogeheten ‘eerste registratierecht’, wat zou inhouden dat omdat de ondernemer de .nl extensie bezit, hij of zij ook het recht heeft om als eerst te beslissen over bijvoorbeeld de .com extensie. In werkelijkheid is niets minder waar. Een vrije domeinnaam kan door iedereen worden gekocht. Er bestaat helemaal geen ‘eerste registratierecht’.

Marnie van Duijnhoven, woordvoerder van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), bevestigde dit. Ze zei ook dat domeinnamen niet tijdelijk vast kunnen worden gehouden, zoals Trademark Office beweerde. 

Precedent

“Nu we gelijk hebben gekregen van de rechter, hebben we een gevoelige tik uitgedeeld aan Trademark,” zei Marjan van Noort van FNV Zelfstandigen. “De uitspraak van de kantonrechter levert een belangrijk precedent op voor iedereen die getroffen wordt door incassoacties van Trademark Office. Iedereen die door Trademark is misleid en onnodig en voor veel te veel geld een domeinnaam heeft laten registreren door het bedrijf, kan naar de politie stappen om aangifte te doen.”

Tientallen gedupeerden

De ZZP’er die de zaak won, was niet de enige die zich misleid voelde door Trademark Office. Er blijken (waarvan bekend in elk geval) meer dan zeventig gedupeerde ondernemers te zijn. Zij worden nu bijgestaan door advocaat Jeroen Thiele van advocatenkantoor Berntsen Mulder. 

Trademark Office houdt echter vol onschuldig te zijn. Ze beweren nooit te hebben aangegeven dat er een derde persoon in het spel is. In een verklaring spreekt het bedrijf over “ongefundeerde aantijgingen in het leven geroepen door Berntsen Mulder advocaten met als enig logisch denkbaar doel om zo veel mogelijk cliënten te werven en zo over de rug van Trademark Office B.V. geld te verdienen.”

Niet de eerste keer

Dit was overigens niet de eerste keer dat een rechter bepaalde dat de werkwijze van Trademark Office niet deugde. Het bedrijf verloor eerder dit jaar al meerdere rechtszaken door hun agressieve en misleidende verkooppraktijken. Berntsen Mulder Advocaten geeft op hun website aan de situatie te blijven monitoren. Zij zeggen dat wanneer zij signalen ontvangen dat Trademark Office zich niet aan de gemaakte afspraken houdt, ze onmiddellijk actie zullen ondernemen. Trademark Office medeoprichter Boy Hoogeveen beweerde afgelopen weekend in het televisieprogramma Kassa echter dat de rechtszaken hem niet zoveel deden. Of het bedrijf na de laatste uitspraak hun dubieuze werkwijze zal aanpassen, is dus nog maar de vraag. Dit fragment kun je hier terugkijken.