Logo geschikt voor drukwerk laten maken

Wilt u binnenkort promotiemateriaal, visitekaartjes, enveloppen of iets anders laten bedrukken met uw bedrijfslogo? Dan moet uw logo ontwerp natuurlijk wel geschikt worden gemaakt voor drukwerk! U kunt namelijk niet zomaar ieder willekeurig logo aanleveren bij de drukker; deze stelt zeer specifieke eisen aan het bestand dat u aanlevert. Op deze pagina zetten wij op een rijtje aan welke eisen een logo voor drukwerk zoal moet voldoen. 

#1. Resolutie logo

De resolutie van een afbeelding wordt doorgaans aangeduid in DPI, oftewel Dots Per Inch. Met andere woorden, het aantal pixels (beeldpunten) per vierkante inch. Hoe hoger de resolutie van een logo, hoe scherper het is. Op uw beeldscherm volstaat een resolutie van 72 DPI. Maar zodra u datzelfde logo laat afdrukken, ziet het er ineens helemaal niet meer zo scherp uit! Een logo voor drukwerk moet dan ook een resolutie van minimaal 300 DPI hebben. 

#2. Kleuren logo

Op een beeldscherm worden RGB kleuren (Rood Groen Blauw) gehanteerd; dit kleurmodel is geschikt voor kleuren van bronnen die zelf licht produceren. Maar dat kleurmodel werkt natuurlijk niet meer zodra u iets gaat afdrukken; drukwerk kan ten slotte zelf geen licht produceren, dus dat zou resulteren in kleurafwijkingen. Daarom moet een fullcolour logo voor drukwerk worden opgemaakt in CMYK kleuren (Cyaan Magenta Yellow Key; de K staat voor de kleur zwart die apart wordt toegevoegd). Zwart/wit logo’s voor drukwerk mogen doorgaans in PMS of greyscale worden aangeleverd.

#3. Afmetingen

Om het logo in de juiste afmetingen op te maken moet u weten hoe groot het logo precies afgedrukt moet worden. 

#4. Afloop van het logo

De afloop van een logo voor drukwerk (ook wel de bleed genoemd) is om te voorkomen dat er witranden ontstaan wanneer er niet op de millimeter af precies wordt gesneden. Bij bepaalde drukwerkzaamheden wordt soms ook gevraagd om een bestand waarin snijlijnen zijn aangegeven. 

#5. Bestandsformaat logo drukwerk

Uw drukker zal vragen om een specifiek bestandsformaat. Dat kan bijvoorbeeld een .PDF zijn, een .AI of een .PSD. ‘Gewone’ afbeeldingen zoals .JPG of .PNG worden doorgaans niet geaccepteerd voor drukwerk.

Heeft u een logo voor drukwerk nodig?

Zoals u ziet vergt het creëren van een logo voor drukwerk nogal wat werk. Daarom bieden wij u de mogelijkheid om deze werkzaamheden aan ons uit te besteden. 80’s Interactive kan voor u een logo ontwerp maken dat geschikt is voor drukwerk. Daarnaast kunnen wij uw bestaande logo aanpassen en het volgens de juiste aanleverspecificaties aanleveren bij uw drukker. Neemt u gerust contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte! 

Geïnteresseerd?

Heeft u interesse in een van de diensten die wij aanbieden? Vraag direct een offerte aan, we behandelen uw aanvraag zo snel mogelijk.

Direct offerte aanvragen


Gerelateerde pagina's