Snelheid optimalisatie website

Heeft u een bedrijfswebsite? Dan is het belangrijk om aandacht te besteden aan snelheid optimalisatie. Op deze pagina leggen we uit waarom een snelle website zo belangrijk is, en vertellen we wat wij op dit gebied voor u kunnen betekenen. 

Waarom is een snelle website zo belangrijk?

U weet zelf hoe het is om op een trage website terecht te komen; frustraties en ergernissen! Het spreekt dus voor zich dat een snelle website leidt tot een verbeterde gebruikerservaring en meer vertrouwen onder uw bezoekers. Dat zorgt ook weer voor een verlaging van uw bounce rate (het aantal bezoekers dat vroegtijdig weg klikt), en dus meer conversie. Maar een snelle website is ook goed voor de vindbaarheid van uw website; de laadtijd van uw website is namelijk één van de vele factoren die van invloed zijn op uw positie in Google. Kort gezegd: een snelle website scoort beter. Door uw website sneller te maken kunt u dus ook profiteren van meer bezoekers!

Hoe kan ik de snelheid van mijn website meten?

Iedereen heeft een andere internetverbinding, dus hoe weet u nu hoe snel uw website is? Wel, dat kunt u heel eenvoudig meten met behulp van bijvoorbeeld pingdom.com. U vult simpelweg de URL van uw website in en klikt op Start Test. Binnen enkele seconden krijgt u de resultaten te zien. Zo ziet u de gemiddelde laadtijd van de webpagina, hoeveel MB de webpagina is, en hoe de webpagina scoort ten opzichte van andere websites. Wanneer u verder naar beneden scrolt, ziet u ook een overzichtje van welke content types hoeveel ruimte in beslag nemen. Op basis hiervan kunt u dus ook zien waar er verbetering mogelijk is.

Snelheid optimalisatie website

  • Afbeeldingen: Veel mensen maken nog de fout om zo groot mogelijke afbeeldingen te uploaden, en deze vervolgens met behulp van CSS te schalen. Met andere woorden, er wordt in de code van de website aangegeven dat een afbeelding kleiner moet worden weergegeven dan de afbeelding in werkelijkheid is. Dat is makkelijk, maar niet erg slim. Een browser moet dan namelijk toch de volledige afbeelding laden. Het is dan ook veel beter om de afbeelding zelf gewoon kleiner te maken, liefst op de precieze afmetingen als waarop deze moet worden getoond. Een kleinere afbeelding betekent namelijk dat er minder MB’s geladen hoeven te worden, waardoor de webpagina sneller kan laden. Naast het verkleinen van afbeeldingen is het ook raadzaam om oude afbeeldingen die u niet meer gebruikt van de server af te halen. 
  • HTML, CSS en JS bestanden: HTML, CSS en JS bestanden nemen aanzienlijk minder ruimte in beslag dan foto’s. In de praktijk blijkt echter dat ook hier nog wel wat winst te behalen is. U kunt uw bestanden optimaliseren door overbodige regels code, enters en spaties weg te halen. Dit noemen we minification.
  • Browser caching: Het is mogelijk om de browser van een bezoeker (tijdelijk) een lokale versie van uw website op te laten slaan. Browser caching heet dit. Dankzij deze techniek hoeft een terugkerende bezoeker de website niet helemaal opnieuw van uw server te downloaden; uw site wordt vanuit het geheugen van de computer geladen en dat gaat veel sneller.

De bovengenoemde punten zijn slechts een greep uit alle factoren waarmee u de snelheid van uw website kunt verbeteren. 

Hulp nodig bij snelheid optimalisatie?

Bent u niet tevreden met de huidige laadtijd van uw website en kunt u wel wat hulp gebruiken bij snelheid optimalisatie? Neemt u dan gerust contact met ons op. We beantwoorden graag al uw vragen en kunnen u een vrijblijvende offerte bieden. 

Geïnteresseerd?

Heeft u interesse in een van de diensten die wij aanbieden? Vraag direct een offerte aan, we behandelen uw aanvraag zo snel mogelijk.

Direct offerte aanvragen


Gerelateerde pagina's